
Gofry to specjał, który najczęściej kojarzy się z nam z letnim wypoczynkiem nad morzem. Wystarczy mieć dobry przepis i gofrownicę, aby stworzyć chrupiące wafle, które zje ze smakiem cała rodzina. Swoją recepturą na ten przysmak podzielił się Tomasz Strzelczyk.
Gofry Strzelczyka są lepsze niż z nadmorskiej budki
Gofry Strzelczyka składają się z mąki pszennej tortowej, mleka, jajek, cukru i proszku do pieczenia. Minimum składników, maksimum smaku w każdym kęsie.
Kucharz pokazał, jak zrobić wafle, żeby wyszły znakomite w każdym calu. Gwarancją sukcesu jest metoda przygotowania.
Przepis Strzelczyka na gofry
Składniki:
▸ 3 jajka,
▸ 170 g mąki pszennej typ 450,
▸ 70 ml wody gazowanej,
▸ 20 g cukru,
▸ 8 g cukru waniliowego,
▸ 200 ml mleka,
▸ pół łyżeczki proszku do pieczenia,
▸ 50 g masła.
Wykonanie:
Strzelczyk oddziela białka od żółtek. Oba elementy jajka umieszcza w dwóch osobnych naczyniach. Do żółtek dodaje cukry, a potem uciera mikserem na jasny krem. Wlewa płynne masło, wodę gazowaną i mleko.
Białka kucharz lekko soli i ubija na sztywno, następnie przekłada pianę do masy żółtkowej, miesza łyżką.
Rozgrzewa gofrownicę, wlewa trochę ciasta i piecze gofry przez kilka minut, aż się zarumienią (zwykle trwa to 5-7 minut).
Z czym podawać gofry?
Do dyspozycji masz wiele opcji. Dodatkami do wafli mogą być:
▸ Syrop klonowy
▸ Cukier puder
▸ Owoce świeże
▸ Jogurt
▸ Dżem owocowy
▸ Cynamon
▸ Serek homogenizowany
▸ Krem czekoladowy
▸ Bita śmietana
▸ Bakalie, orzechy, pestki
Polecamy: Usmaż racuchy drożdżowe i patrz jak znikają. Miękkie jak gąbeczka