FoodPedia.plPrzepisyCiasto kruche będzie najlepsze pod słońcem. Zrób je według reguły 1:3

Ciasto kruche będzie najlepsze pod słońcem. Zrób je według reguły 1:3

kruche ciasto
fot. screen Youtube / @Amandiney

Przygotowanie ciasta kruchego to żadna filozofia. Nie wszyscy jednak mają spryt do pieczenia, ale uczą się na swoich błędach. Przepis na ten rodzaj ciasta jest dosyć prosty i mało czasochłonny, lecz warto znać jego sekrety. Coraz więcej gospodyń domowych korzysta z reguły 1:3, dzięki której ciasto zyskuje delikatny smak i nie jest mocno zbite. Na czym polega wspomniana zasada? Sprawdź!

Standardowa zasada robienia ciasta kruchego

Pospolita zasada 3:2:1, według której robi się ciasto kruche polega na użyciu mąki, tłuszczu i cukru w odpowiednich proporcjach (przykładowo 600 g mąki, 400 g masła, 200 g cukru). Składniki należy zagniatać prędko, bo tego typu ciasto nie lubi powolnego wyrabiania ani ciepła rąk.

Ciasto kruche. Na czym polega nowa zasada 1:3?

Ciasto kruche wzbogacone o mąkę ziemniaczaną zyskuje jeszcze większą kruchość. Wystarczy ją dodać do składników przed wyrabianiem, zachowując właściwe proporcje 1:3 (tzn. 10 dag skrobi – 30 dag mąki pszennej). Skrobia sprawi, że ciasto wyjdzie delikatne i niezbyt twarde.

Jak zrobić kruche ciasto zgodnie z regułą 1:3?

Składniki:
» 250 g zimnego masła
» 300 g mąki pszennej
» 100 g mąki ziemniaczanej
» 3 żółtka
» 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
» 100 g cukru

Wykonanie:
Masło wyjęte prosto z lodówki kroimy w kostkę, wrzucamy do robota, dodajemy wszystkie sypkie produkty i żółtka, chwilę mieszamy na zwartą masę. Nadajemy jej kształt kuli, wkładamy to reklamówki i chłodzimy w lodówce przez minimum pół godziny. Jeśli z ciasta chcemy uzyskać też kruszonkę, to dzielimy je wcześniej na dwie części.

Następnie ciasto wyciągamy z lodówki, spłaszczamy przy pomocy wałka i robimy z niego ulubioną szarlotkę, ciasteczka czy inny wypiek.

Czytaj też: Kluski śląskie w wersji fit to kuchenna ekstraklasa. Spróbuj przepisu

Zobacz również