
Proste desery wcale nie są nudne. Wprost przeciwnie. Spójrz tylko na te cudowne tartaletki. Wyglądają lepiej niż łakocie w najlepszej cukierni w mieście. Zapisz przepis, bo będziesz chciał go powtórzyć i to niejednokrotnie.
Koniec lata zbliża się nieubłagane. Lecz to wcale nie jest powód do smutku. Jesień też ma swoje uroki. Również od strony kulinarnej. Sezonowymi darami, które rozpieszczają nas o tej porze roku są winogrona, śliwki, dynie, gruszki i oczywiście maliny, a szczególnie ich późne odmiany. Aż się prosi, by coś z nich przyrządzić. Desery to chyba najlepsza opcja. Tartaletki ze świeżymi malinami to prawdziwe niebo w gębie!
Przepis na tartaletki z budyniem i malinami
Składniki na ok. 25 sztuk:
Ciasto
2 łyżki kwaśnej śmietany 12 lub 18%
1 jajko
2 szklanki mąki pszennej 450
2 łyżki cukru pudru
cukier waniliowy
200 g masła
Masa budyniowa
3 paczki budyniu śmietankowego (40 g szt.)
1 litr mleka
200 g masła
3/4 szklanki cukru
Dodatkowo
1 galaretka malinowa
350 ml gorącej wody
pół kilograma malin
Wykonanie:
Umieść w naczyniu mąkę, dodaj posiekane zimne masło, oba cukry, jajka i śmietanę, wyrabiaj składniki do momentu, aż powstanie jednolite ciasto (ale niezbyt długo). Schowaj je do reklamówki, a potem schładzaj przez 60 minut.
Następnie podziel ciasto na porcje i spłaszczaj wałkiem. Wycinaj okręgi z ciasta i wylep nim każdą foremkę, po czym nakłuj widelcem. Piecz spody w 180℃ (tryb góra-dół) przez 12-15 minut, aż się zarumienią. Najlepiej piecz je turami.
Galaretkę roztop w gorącej wodzie (350 ml), ostudź.
Na budyń: zagotuj mleko (750 ml). W osobnym naczyniu rozmieszaj 3 budynie i cukier w reszcie mleka. Potem przelej tę mieszankę na gotujące się mleko. Mieszaj na gęsty krem i ostudź go.
Ucieraj miękkie masło, przekładaj po 1 łyżeczce budyniu i łącz, aż uzyskasz spójną masę. Późnej porcję kremu kładź na podpieczonych korpusach z ciasta kruchego. Na każdej tartalerce umieszczaj maliny i smaruj odrobiną galaretki. Babeczki trzymaj w lodówce, a potem podawaj. Smacznego.
Polecamy: Sałatka krabowa na każdą okazję. Zjesz i zapomnisz o jarzynowej