
Nie musisz rezerwować sobie całego dnia, żeby zrobić coś pysznego na deser. Okazji też nie musisz szukać, by skosztować obłędnego wypieku. Corn Flakes to proste i równocześnie zaskakujące ciasto, które zrobisz w mgnieniu oka i z bardzo dobrym efektem.
Płatki kukurydziane chętnie spożywane są na śniadanie. Najpopularniejszym dodatkiem do nich jest mleko. Mogą być też komponentem domowej panierki do schabowego czy piersi z kurczaka. Corn Flakes to także świetny składnik jogurtów i deserów.
Ten przepis na ciasto też zawiera chrupiący dodatek w postaci płatków kukurydzianych. Koniecznie spróbuj tego ciasta, jeśli jesteś ich fanem!
Przepis na ciasto Corn Flakes
Składniki:
2 szkl. cukru
8 białek
4 szkl. płatków kukurydzianych
2 łyżki octu
Krem budyniowy
1,5 łyżki mąki pszennej
2 szklanki mleka
pół kostki margaryny
pół kostki masła
8 żółtek
Masa śmietankowa
pół szklanki cukru pudru
2 szklanki śmietany 18%
3 łyżeczki żelatyny
Wykonanie:
Białka ubić na sztywną pianę, utrwalić cukrem, miksować dalej, aż kryształki się roztopią. Potem dodać ocet, a na koniec płatki – ciasto łączyć szpatułką i podzielić na pół. Przelać obie porcje do dwóch osobnych form o wymiarach 25 cm x 36 cm, wyścielonych papierem do pieczenia. Piec w 180℃ przez ok. pół godziny.
Mąkę i żółtka rozmieszać w mleku (3/5 szklanki), a pozostały nabiał zagotować.
Wtedy wlać do niego mieszankę z żółtkami, nieustannie łączyć, aż krem zgęstnieje i zacznie lekko bulgotać. Gdy wystygnie, dodawać do niego porcjami oba tłuszcze (w temperaturze pokojowej) i ucierać.
Kremówkę + cukier puder ubijać na sztywno. Żelatynę roztopić w odrobinie w ciepłej wody i przelać do bitej śmietany, połączyć.
Układać po kolei: jeden blat ciasta z płatkami Corn Flakes, na
nim krem żółtkowy (budyń), następnie drugi blat ciasta, a na nim bitą śmietanę. Deser jest gotowy.
Polecamy: Wlej do rosołu łyżkę tego soku. Do garnka ustawi się kolejka