
Kopytka to przedmiot dumy każdej gospodyni. Z pewnością wszystkie robią je po swojemu i są wyborne. Tym razem jednak polecamy spróbować kopytek z dynią – tak dla odmiany. Ponieważ sezon na ten owoc akurat się zaczął, to i wszyscy jego sympatycy mogą odetchnąć z ulgą. Potencjał kulinarny dyni jest naprawdę wielki, ale zwykle przerabiamy ją na zupy, muffinki, placuszki czy ciasta. Ta receptura na dyniowe kopytka sprawi, że zaniemówisz z wrażenia.
Jesienne i zimowe obiady powoli już zagościły w naszych kuchniach. Lekkie niskokaloryczne posiłki poszły w odstawkę, a tłuste, sycące i rozgrzewające dania wychodzą na pierwszy plan. Dyniowe kopytka to receptura, która umiejętnie odnowi domowy jadłospis. Receptura prawie niczym nie różni się od tej klasycznej i jest prosta jak dwa plus dwa. Wystarczy ciasto na kluseczki wzbogacić o puree z dyni i tyle. Oto łatwy przepis krok po kroku.
Najlepsze kopytka z dynią i ziemniakami
Składniki:
● 1 pełna szklanka puree z dyni,
● 500 g ziemniaków,
● spora szczypta soli,
● 1/2 łyżeczki kurkumy,
● 3/4 szklanki mąki pszennej.
Wykonanie:
Ziemniaki obierz, opłucz. Ugotuj je, a potem ostudź i przepuść przez praskę.
Przełóż do nich mąkę, dynię i przyprawy, wyrabiaj na ciasto o zwartej teksturze.
Nastaw w garnku wodę z solą. Umieść ciasto na oprószonej mąką stolnicy i podziel na parę kawałków. Każdy z nich roluj na wałki o szerokości ok. 2 cm, a następnie krój pod skosem na kluski. Wrzucaj je na gotującą się w garze wodę. Gdy wypłyną na powierzchnię, gotuj je 1 minutę i wyławiaj łyżką z dziurkami prosto na talerz. Polej je np. olejem lnianym. Smacznego.
Czytaj też: Zapiekanka kalafiorowa, od której się nie oderwiesz. Moment i gotowa
