FoodPedia.plPrzepisyTurecki sos pomidorowy bez pasteryzacji. Smak zależy od 1 składnika

Turecki sos pomidorowy bez pasteryzacji. Smak zależy od 1 składnika

sos pomidorowy
fot. screen Youtube / Willyviajera Puri

Pomidory są kochane nie tylko przez Polaków, ale i mieszkańców innych narodowości. Mieszkańcy Turcji także je doceniają i przyrządzają z nich przetwory na zimę. Przepis Turków jest niezwykle łatwy, a specjalne urządzenia są zbędne. Przetwory pomidorowe wychodzą palce lizać i znikają jeszcze przed zimą.

Polacy są mistrzami w robieniu przetworów do słoików i mieszkańcy innych krajów mogą brać od nich lekcje. Smaczne leśne grzyby, dżemy owocowe, kapusta i ogórki kiszone, sosy pomidorowe to specjalności, które bardzo sobie chwalą zagraniczni turyści. Rośnie im jednak konkurencja na południu Europy. Tam owoców i warzyw nie brakuje, szczególnie pomidorów. Chętnie zamyka się ich smak w słoikach. Turecki przepis jest minimalistyczny, a mimo to genialny w swojej prostocie.

Przepis na turecki sos pomidorowy do słoików

Lista składników:
❑ dojrzałe pomidory – 5 kg,
❑ olej roślinny – 4 łyżki,
❑ sól – 1 łyżka.

Wykonanie:
Pomidory myjemy i ściągamy skórkę – polecamy ten trik na usuwanie skórki. Potem siekamy miąższ w kosteczkę i wrzucamy do garnka z solidnym dnem i gotujemy na średnim palniku, sporadycznie mieszamy. Gdy uwolnią sok i się rozlecą, solimy je i mieszamy.

Kontynuujemy podgrzewanie – ustawiamy niezbyt silny gaz i gotujemy do odparowania – wolnym trybem przez ok. pół godziny. Wtedy dodajemy olej i gotujemy kilka minut, łączymy co pewien czas.

Jeszcze ciepły sos pomidorowy przelewamy do umytych i wyparzonych słoików, zaraz zakręcamy (zakrętki też wyparzamy). Naczynia kładziemy na opak, przykrywamy grubszą tkaniną, studzimy 1 dobę. Sprawdzamy wieczka, wszystkie mają być wklęsłe. Przetwory chowamy w spiżarni.

Zobacz też: Jakub Kuroń wrzuca do leczo. Jego przepis zasługuje na oklask

Zobacz również