
Domowe wypieki to zdrowsza alternatywa dla ciast z cukierni. Przygotowane samodzielnie są od nich zdrowsze, lżejsze i o wiele smaczniejsze. Co ważne, w ich składzie nie ma żadnych konserwantów. Ciasto czekoladowe przekładane marchewkowym kremem to fit słodycz – pyszna i pełna witamin. Akcent w postaci białej pierzynki z bitej śmietany uatrakcyjnia zarówno wygląd, jak i smak wypieku.
Ze swojskimi ciastami na próżno konkurować, ale nieraz warto wypróbować oryginalniejsze przepisy na ciasta, które fantastycznie wyglądają na stole i pobudzają zmysły. Ciasto kakaowe z masą marchewkową i bitą śmietaną będzie hitem tej jesieni.
Przepis na ciasto czekoladowo-marchewkowe
Składniki:
Ciasto kakaowe
» 6 jajek
» 3/4 szkl. wody
» 3/4 szkl. oleju
» 1/3 szkl. cukru
» 2 niecałe szkl. mąki pszennej
» 3/4 szkl. cukru
» 1,5 łyżeczki sody
» 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
» 4 pełne łyżki kakao
Krem marchewkowy
» 200 g masła
» 250 ml mleka
» 1 litr soku marchewkowego
» pół szkl. cukru
» 3 budynie śmietankowe bez cukru (40 g sztuka)
Dodatkowo
» 3 łyżki cukru pudru
» 330 ml śmietanki 30 lub 36%
» 100 ml gorącej wody
» 1,5 łyżki żelatyny
Wykonanie:
Zagotuj wodę z cukrem, olejem i kakao, wymieszaj na jednolitą masę i odstaw do wystygnięcia.
Białka miksuj na sztywno, odłóż pianę na bok. Żółtka miksuj z cukrem, aż zbieleją i będą puszyste. Przełóż do nich chłodną kakaową masę oraz obie substancje spulchniające, miksuj. Na koniec dodaj ubite białka, połącz łyżką.
Ciasto przelej do formy (25 cm x 35 cm) i piecz w 180℃ (bez termoobiegu) przez ok. 35 minut – do suchego patyczka. Z wypieku zetnij górę i pokrój go równolegle na trzy blaty takiej samej grubości.
Krem
Sok z masłem zagotuj. Rozpuść budynie i cukier w mleku, a potem wlej na gorący sok, mieszaj na gęstą masę. Rozsmaruj ją na spodach każdego ciasta. Ostudź.
Żelatynę rozpuść i ostudź. Pokrusz kawałek ciasta, który ściąłeś wcześniej.
Kremówkę ubijaj z cukrem pudrem na sztywno, przełóż do niej chłodną żelatynę i rozprowadź na wierzchu. Posyp placek okruchami i włóż do chłodziarki na co najmniej kilka godzin. Smacznego.
Czytaj też: Każdy pokocha Colesława w tej wersji. Łagodny i kremowy