
Cukinia to wielofunkcyjne warzywo, z którego stworzysz dużo smacznych dań. Jest o tyle fajna, że zniesie każdy rodzaj obróbki cieplnej typu gotowanie, pieczenie, duszenie, grillowanie czy smażenie, i zawsze smakuje wybitnie, zwłaszcza jeśli ma przy sobie dodatki. Przyprawy, sosy, mięso, ser czy inne składniki sprawią, że zamieni się w prawdziwy przysmak. Różnorodna zapiekanka cukiniowa, którą wczoraj podałam na obiad, okazała się strzałem w dziesiątkę, a domownicy brali dokładkę za dokładką. Wiem, że ten przepis będą powtarzać znacznie częściej.
Jesienią warto przyrządzać jak najwięcej potraw z sezonowych składników, a jednym z nich jest cukinia. Warzywo z rodziny dyniowatych zalewa polskie stragany i naprawdę można wyczarować z niej obłędne dania obiadowe, a zapiekanka się do owych zalicza. Jak ją przygotować?
Przepis na niezwykłą zapiekankę z cukinią
Składniki:
» 150 g pomidorków koktajlowych,
» 3 cukinie,
» 2 marchewki,
» oliwa z oliwek,
» pieprz i sól
» słodka papryka w proszku,
» cebula,
» 150 ml śmietany kremówki,
» 5 jajek,
» 80 g mąki ryżowej,
» 150 g sera mozzarella.
Wykonanie:
Umyć cukinię, pokroić w talary o grubości ok. 0,5 cm, umieścić na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Posypać papryką, pieprzem i solą. Polać oliwą, zamieszać i piec w 180℃ przez 15 minut
Marchewkę pociąć w plasterki, a cebulę w piórka i tę zeszklić na gorącym tłuszczu, potem dołożyć marchewkę i smażyć na złoty kolor. Dodać pieprz i sól wg uznania.
Podpieczoną cukinię umieścić w formie żaroodpornej, wrzucić marchew z cebulą, a na wierzchu rozłożyć ćwiartki małych pomidorków.
Roztrzepać jajka z kremówką, wsypać mąkę, wymieszać na jednolity sos. Doprawić go pieprzem i solą. Polać nim całą zapiekankę i piec w 180℃ przez ok. 20 min. Gotową oprószyć startym serem, znów podpiekać w 180℃ przez kilka minut (aż ser stopnieje).
Polecamy: Nie żałuj go na kromkach. Smarowidło wskazane dla „sercowców”