FoodPedia.plPrzepisyNaleśniki robię tylko z tej mąki. Są tak puszyste i smaczne, że...

Naleśniki robię tylko z tej mąki. Są tak puszyste i smaczne, że znikają hurtem

naleśniki
fot. screen Youtube / Neulling Im Kochen

Każdy ma swój sprawdzony przepis na naleśniki i nie trzeba nawet zaglądać do książki kucharskiej, bo większość osób zna go na pamięć. Właściwe proporcje mleka, jaj, mąki i wody to szybki sposób na łatwą potrawę, która zawsze może zaskoczyć smakiem. Jakiej mąki zazwyczaj używasz do swoich naleśników? Bo w sklepach jest w czym wybierać, ale niekwestionowaną liderką jest mąka pszenna 450. Z nią naleśniki mają pospolity smak, a jeśli marzy ci się coś nowego, co cię zafascynuje, dodaj do ciasta naleśnikowego mąkę orkiszową. Genialną różnicę odkryjesz na talerzu.

Dlaczego mąka orkiszowa to cenny składnik diety?

Mąka orkiszowa zawiera zdecydowanie więcej dobrych dla zdrowia minerałów niż jej biała, pszenną odpowiedniczka. A to tę drugą najczęściej uwzględnia się w domowych naleśnikach. Warto czasem skusić się na małą odmianę i zamiast mąki tortowej 450 użyć mąki z pszenicy orkisz.

Z nią naleśniki wychodzą pulchne i ciekawe w smaku – przeważają w nich orzechowe nuty. Do tego jeszcze ta niesamowita delikatność. Gdy posmakujesz naleśników orkiszowych, do zwykłych nie będziesz chciał więcej wracać.

Przepis na naleśniki z mąki orkiszowej

Składniki:
1 łyżka oleju
1 szklanka mąki orkiszowej białej
1 szklanka mleka
1 jajko
pół szklanki wody gazowanej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
odrobina soli

Wykonanie:
Łączymy w naczyniu mleko, olej, wodę gazowaną i jajka, mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę z solą i proszkiem, miksujemy na jednolite ciasto, odstawiamy je na pół godziny.

Później rozgrzewamy patelnię (wcześniej smarujemy ją niewielką ilością oleju) i smażymy cienkie naleśniki. Gdy zarumienią się z każdej strony, wykładamy je na talerz. Podajemy z ulubionymi dodatkami, na przykład dżemem śliwkowym. Naleśniki z mąki orkiszowej można też podać w wersji wytrawnej.

Polecamy: Siekam i wrzucam do twarogu. Ta pasta na kanapki zasługuje na brawa

Zobacz również