
Zamiast godzinami rozmyślać nad obiadowym menu, zaskocz rodzinę kotletami. Tym razem zapomnij schabowych czy mielonych. One raczej nie zrobią furory na talerzu, chociaż ich widok nadal rozbudza apetyt. Hitem w twojej kuchni z pewnością będą kotlety po belwedersku. W czym tkwi ich sekret? Sam się przekonaj! Polecamy przepis, który pokochają wszyscy mięsożercy i nie tylko.
Kotlety belwederskie równie łatwe w wykonaniu, jak pospolite schabowe. Jednak tutaj duże znaczenie ma rodzaj mięsa. W schabowych używa się schabu wieprzowego, a w drobiowych – piersi z kurczaka. W wersji belwederskiej rządzi karkówka. Jednak sam karczek nie zapewni twoim kubkom smakowym pełni szczęścia. Dlatego przygotuj specjalną 6-składnikową marynatę i natrzyj nią porcje mięsa przed smażeniem. Kotlety wyjdą soczyste i pachnące, a pochwał przy stole będzie mnóstwo.
Jak przygotować kotlety po belwedersku? Prosty przepis
Składniki:
» 500 g karkówki wieprzowej,
» 2 jajka,
» 125 g bułki tartej,
» 125 g mąki pszennej,
» 10 ml oleju.
Marynata
» 60 ml oliwy,
» 1 łyżeczka słodkiej papryki,
» 20 g miodu,
» 2 ząbki czosnku,
» 10 ml soku z cytryny,
» 20 g musztardy.
Sposób wykonania:
Mięso umyj, osusz i potnij na plastry o grubości ok. półtora cm. Każdą porcję lekko rozbijaj tłuczkiem.
W naczyniu połącz ze sobą sześć składników na marynatę, wymieszaj.
Mięso nacieraj marynatą z dwóch stron, a potem kładź w naczyniu. Włóż je do chłodziarki na minimum jedną godzinę. Jeśli porcje poleżą w lodówce kilka godzin, lepiej przejdą marynatą i będą smakowitsze.
W miseczce rozbełtaj jajka. Na talerzyk wysyp mąkę, a na kolejny talerzyk – bułkę tartą. Karkówkę panieruj w pierwszej kolejności w mące, a następnie w jajku i bułce. Aby panierka się nie odkleiła, możesz ją delikatne docisnąć.
Wlej na patelnię tłuszcz, rozgrzej i smaż kotlety na niedużym gazie z obu stron – aż się zarumienią (1 str. – ok. 5-6 min) i pilnuj, by zbyt mocno wyschły na patelni.
Kotlety podawaj jeszcze gorące. Będą dobrze smakować polane domowym sosem czy w towarzystwie sałatki warzywnej.