
Jesienią stoiska na targowiskach aż kipią od owoców i warzyw wszelkiego kalibru. Podobnie jest w sklepach spożywczych, gdzie półki uginają się od kolorowych darów natury. Niektóre z nich ludzie kupują dla ozdoby (np. dynie), a inne w celach kulinarnych – do takich produktów należy choćby marchewka. Pomarańczowy korzeń można przeobrazić w bajeczne ciasto. Sprawdź ten przepis i zaserwuj marchewkę w najsmaczniejszy możliwy sposób.
Lubisz eksperymentować w kuchni? Zrób swoim bliskim fajną niespodziankę i przygotuj marchewkowe ciasto w apetycznym kolorze i puszystej jak obłok strukturze.
W tym przepisie nie byłoby nic nadzwyczajnego, gdyby nie zamiana mąki na płatki owsiane. Z nimi wypiek jest zdecydowanie zdrowszy i niesamowity w smaku. Można go bez wahania zaliczyć do dietetycznych łakoci.
Polecamy: Wybitnie pyszny jogurtowiec z galaretkami. Prośby o dokładki murowane
Przepis na ciasto marchewkowe z płatkami owsianymi
Składniki:
⭒ 1 spora marchewka,
⭒ 200 g płatków owsianych,
⭒ 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
⭒ 3 jajka,
⭒ 30 ml oliwy,
⭒ 1 szklanka mleka,
⭒ 1 torebka cukru waniliowego,
⭒ szczypta soli,
⭒ 1 garść orzechów włoskich.
Wykonanie:
1. Porządnie zmiel płatki owsiane, a w międzyczasie wsyp do nich proszek do pieczenia, wymieszaj.
2. Przełóż sypkie składniki do miski, zalej szklanką mleka, wymieszaj i odstaw na kilkanaście minut.
3. Zetrzyj marchewkę.
4. W naczyniu ubijaj jajka z cukrem waniliowym i odrobiną soli na pulchny krem.
5. Do płatków z mlekiem wrzuć marchew i drobno pokrojone orzechy, zalej zmiksowanymi jajkami.
6. Wyrabiaj składniki na zwarte ciasto i przełóż je do okrągłej formy wyścielonej pergaminem. Piecz w temp. 180℃ przez ok. 45 minut.
7. Wypiek studź przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Smacznego.
Zobacz też: Naleśniki z farszem rybnym. Tak dobre, że każdy prosi o podwójną porcję