FoodPedia.plPrzepisyZabrakło mi mąki, więc dodałam ten składnik. Ciasto marchewkowe wyszło epickie

Zabrakło mi mąki, więc dodałam ten składnik. Ciasto marchewkowe wyszło epickie

ciasto marchewkowe
fot. screen Youtube / Cocina Para Todos

Jesienią stoiska na targowiskach aż kipią od owoców i warzyw wszelkiego kalibru. Podobnie jest w sklepach spożywczych, gdzie półki uginają się od kolorowych darów natury. Niektóre z nich ludzie kupują dla ozdoby (np. dynie), a inne w celach kulinarnych – do takich produktów należy choćby marchewka. Pomarańczowy korzeń można przeobrazić w bajeczne ciasto. Sprawdź ten przepis i zaserwuj marchewkę w najsmaczniejszy możliwy sposób.

Lubisz eksperymentować w kuchni? Zrób swoim bliskim fajną niespodziankę i przygotuj marchewkowe ciasto w apetycznym kolorze i puszystej jak obłok strukturze.
W tym przepisie nie byłoby nic nadzwyczajnego, gdyby nie zamiana mąki na płatki owsiane. Z nimi wypiek jest zdecydowanie zdrowszy i niesamowity w smaku. Można go bez wahania zaliczyć do dietetycznych łakoci.

Polecamy: Wybitnie pyszny jogurtowiec z galaretkami. Prośby o dokładki murowane

Przepis na ciasto marchewkowe z płatkami owsianymi

Składniki:
⭒ 1 spora marchewka,
⭒ 200 g płatków owsianych,
⭒ 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
⭒ 3 jajka,
⭒ 30 ml oliwy,
⭒ 1 szklanka mleka,
⭒ 1 torebka cukru waniliowego,
⭒ szczypta soli,
⭒ 1 garść orzechów włoskich.

Wykonanie:
1. Porządnie zmiel płatki owsiane, a w międzyczasie wsyp do nich proszek do pieczenia, wymieszaj.

2. Przełóż sypkie składniki do miski, zalej szklanką mleka, wymieszaj i odstaw na kilkanaście minut.

3. Zetrzyj marchewkę.

4. W naczyniu ubijaj jajka z cukrem waniliowym i odrobiną soli na pulchny krem.

5. Do płatków z mlekiem wrzuć marchew i drobno pokrojone orzechy, zalej zmiksowanymi jajkami.

6. Wyrabiaj składniki na zwarte ciasto i przełóż je do okrągłej formy wyścielonej pergaminem. Piecz w temp. 180℃ przez ok. 45 minut.

7. Wypiek studź przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Smacznego.

Zobacz też: Naleśniki z farszem rybnym. Tak dobre, że każdy prosi o podwójną porcję

Zobacz również