FoodPedia.plPrzepisyCiasto Dakłas zrobisz z samych prostych składników. Co warstwa, to pyszniejsza

Ciasto Dakłas zrobisz z samych prostych składników. Co warstwa, to pyszniejsza

ciasto Dakłas
fot. screen Youtube / Annie Ka

Listopadowe święta to dobra okazja, by upiec coś pysznego dla siebie i bliskich. Przecież Dzień Wszystkich Świętych to czas rodzinnych spotkań. Ciasto Dakłas zagra pierwsze skrzypce na uroczystym stole i nikt mu się nie oprze. Ten przepis to najprostsza droga, by wywołać zachwyt wśród gości. Połączenie kakaowego biszkoptu, śmietankowo-kajmakowego kremu i orzechowej bezy to majstersztyk.

Ciasto Dakłas to hit na różne okazje. Słodki przekładaniec wygląda interesująco w blaszce, a jeszcze lepiej na talerzu. Składniki niezbędne do przygotowania perfekcyjnego spodu, kremu i bezy wyszczególniono na poniższej liście. Jest ich niedużo jak na warstwowe ciasto.
Kluczowe w recepturze są orzechy włoskie. Znajdują się zarówno w masie, jak i bezie. Dzięki nim deser ma tak nieprzyzwoity smak.

Przepis na ciasto Dakłas

Składniki:
Biszkopt
▪ 1 szklanka mąki pszennej tortowej,
▪ 6 jajek,
▪ 1 szklanka cukru,
▪ 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
▪ 2 łyżki kakao.

Krem śmietankowo-kajmakowy
▪ 350 ml śmietanki kremówki 36%,
▪ 500 g mascarpone,
▪ 50 g suszonych daktyli.
▪ 100 g pokrojonych orzechów włoskich,
▪ 250 g masy kajmakowej.

Beza
▪ 1 szklanka cukru,
▪ 4 białka,
▪ 80 g pokrojonych orzechów włoskich,
▪ 2 łyżki skrobi ziemniaczanej.

Wykonanie:
Ciasto
Oddzielamy białka od żółtek, te pierwsze ubijamy z cukrem na sztywno, a potem etapami przekładamy żółtka, nieustannie mieszamy. Dodajemy napowietrzoną mąkę, proszek do piecz. i kakao, łączymy na jednolite ciasto. Przelewamy je do blachy (28 cm x 18 cm) wyścielonej pergaminem i pieczemy w 175 ℃ przez ok. 35 minut.

Beza orzechowa
Ubijamy białka z cukrem na sztywno, dodajemy skrobię i pokrojone orzechy. Masę rozprowadzamy w formie wyścielonej papierem. Pieczemy w 150 ℃ przez 35 minut, a po tym czasie ustawiamy 120 ℃ i pieczemy 45 minut.

Krem śmietankowo-kajmakowy
Kremówkę ubijamy, potem przekładamy kajmak i mascarpone, mieszamy robotem. Na koniec wrzucamy pokrojone daktyle i orzechy, mieszamy.

Kremem smarujemy chłodny biszkopt, a na nim umieszczamy bezę. Gotowy wypiek chłodzimy przez całą noc w lodówce. Smacznego.

Czytaj też: Każdy pokocha Colesława w tej wersji. Łagodny i kremowy

Zobacz również