FoodPedia.plPrzepisyGenialne ciasto czekoladowe zrobisz w mig bez miksera. Zachwyca wszystkich

Genialne ciasto czekoladowe zrobisz w mig bez miksera. Zachwyca wszystkich

ciasto czekoladowe
fot. screen Youtube / Nefis Yemek Tarifleri | Çay Saati Tarifleri

Ciasta czekoladowe mają miliony fanów. Nic dziwnego, przecież czekolada jest tak pyszna, że trudno jej nie kochać. Osoby, które pragną poczuć jej smak w pełni, powinny zrobić sobie brownie. Wypiek naszpikowany kakao i kawałkami czekolady to spełnienie marzeń wszystkich łasuchów. Dzięki temu przepisowi uszykujesz miękkie, wilgotne i obłędne ciasto w pięć minut. Bez miksera i karykaturalnych składników.

Brownie to szybki sposób na smakowity deser bez wysiłku. Na pewno wyjdzie każdemu. Dla lepszego smaczku można dorzucić do masy bakalie, orzechy, suszone owoce czy inne ulubione dodatki.

Poniższa instrukcja jest mega łatwa i błyskawiczna, więc nie mają opcji, że komuś sprawi problem. Nie trzeba nawet brudzić piór miksera, a składniki wystarczy wymieszać łyżką czy widelcem. Brownie w tej wersji to hit.

Przepis na ciasto czekoladowe bez miksera

Lista składników:
□ pół szklanki mąki pszennej
□ 2 jajka
□ 150 g gorzkiej czekolady
□ 3/4 szklanki cukru
□ szczypta soli
□ 2 łyżki ciemnego kakao
□ 150 g masła

Wykonanie:
W rondelku podgrzewamy masło z połamaną czekoladą (100 g), mieszamy do rozpuszczenia. Lekko studzimy masę.

W misce łączymy widelcem jajka z cukrem i solą, następnie przelewamy letnią czekoladę, mieszamy. Dodajemy kakao i mąkę, mieszamy na jednolite ciasto bez grudek, ale niezbyt długo. Wrzucamy drobno pokrojoną czekoladę (50 g), chwilę mieszamy. Na tym etapie możemy dodać inne składniki, jakie lubimy np. liofilizowane truskawki czy suszone daktyle.

Blachę o wymiarach 20 cm × 20 cm wykładamy pergaminem i przelewamy do niej ciasto. Pieczemy w 180℃ przez ok. 20-25 minut. Po tym czasie brownie będzie już gotowe. Wyjmujemy je z piekarnika i dekorujemy wg uznania.

Czytaj też: Sernik Szachownica to deser najwyższych lotów. Upieczesz go szybko

Zobacz również