
Ziemniaki w postaci purée to modny dodatek do obiadu. Prosty w wykonaniu i doskonały w smaku. Smak w głównej mierze kształtują dodatki, takie jak masło, mleko, czosnek, gałka muszkatołowa, sól czy inne dodatki. Dodaj do masy ziemniaczanej trochę innego produktu i przekonaj się, jak cudownie wpływa na smak i konsystencję purée.
Jak zrobić purée o idealnej konsystencji? To może być nie lada sztuka, szczególnie dla początkujących kucharzy. Tajemnica tkwi w 1 składniku z lodówki i nie jest to mleko, kwaśna śmietana, masło czy maślanka.
Bez purée ziemniaczanego świat kulinarny byłby uboższy. Przepis na ten specjał nie jest skomplikowany, ale nieraz jego smak nie zadowala nas w maksymalnym stopniu. Zamiast szukać przyczyny, wzbogać masę ziemniaczaną o kremówkę 30% i zaserwuj rodzinie najlepsze purée pod słońcem.
Jakie ziemniaki do purée?
Mączyste ziemniaki typu C będą najlepsze na purée (odmiany np. Koral, Mila, Gracja, Melody). Można je bez problemu rozgnieść tłuczkiem czy przepuścić przez praskę, bo szybko się rozpadają i są świetnym pochłaniaczem nabiału.
Przepis na purée ziemniaczane
Składniki:
□ 1-2 kg ziemniaków,
□ sól do smaku,
□ ok. 100 ml słodkiej śmietanki 30%.
Sposób wykonania:
Zaczynamy od przygotowania ziemniaków. Obieramy je, kroimy na takie same części. Umieszczamy w garnku, zalewamy chłodną wodą, dodajemy sól i gotujemy. Gdy warzywa zmiękną, dobrze je odsączamy i zostawiamy na chwilę w naczyniu, żeby odparowały.
Kartofle mielimy w prasce albo ubijamy za pomocą tłuczka na gładką masę, stopniowo dodajemy kremówkę, bez przerwy mieszamy do otrzymania aksamitnej tekstury. Przed podaniem warto skosztować purée i ewentualnie dodać nieco więcej soli do smaku. Smacznego!
Wskazówka:
Część kremówki można zastąpić mlekiem (oba płyny połączyć ze sobą w proporcji 1:1). Wtedy potrawa będzie mniej kaloryczna.
Czytaj też: Sałatka krabowa na każdą okazję. Zjesz i zapomnisz o jarzynowej
