FoodPedia.plPrzepisyProsta i szybka babka a'la panettone. Każdy się nią zajada, bo jest...

Prosta i szybka babka a’la panettone. Każdy się nią zajada, bo jest obłędna

babka Pannetone
fot. screen Youtube / Recetas de Esbieta

Pulchna i pachnąca babka w kształcie kopuły to Panettone. Pochodzi z Mediolanu i w szybkim czasie podbiła całe Włochy, a potem inne zakątki Europy. Przepis na tę słynną babkę dotarł także do Polski i od razu stał się hitem. Koniecznie wypróbuj go swoim domu i zaskocz rodzinę domowym wypiekiem w uproszczonej odsłonie.

Panettone ma delikatny smak i gustowny wygląd odzwierciedlający kopułę. Nazwanie jej zwykłą babką, jest pomyłką. Oczywiście klasyczne polskie baby drożdżowe są najlepsze na świecie, ale daleko im do oryginalnej panettone.

Trzeba przyznać, że oryginalny przepis na nią jest czasochłonny, ale istnieją też ułatwione wersje. Koniecznie poznaj przepis na prościutką babkę a’la Panettone, która smakuje niemal tak samo jak unikat z włoskiej cukierni.

Przepis na babkę a’la Panettone

Składniki:
▪ pół kg mąki pszennej,
▪ 1 paczka suszonych drożdży,
▪ 3 jajka,
▪ 100 g cukru,
▪ 170 g majonezu,
▪ 1 torebka cukru wanilinowego,
▪ pół łyżeczki soli,
▪ 150 ml mleka,
▪ 300 g ulubionych bakali (np. suszone morele, mieszanka owoców kandyzowanych, orzechy laskowe, migdały, skórka pomarańczy).

Wykonanie:
Drożdże roztapiamy w mleku, przekładamy oba cukry, sól, jajka i majonez, dobrze mieszamy. Wsypujemy mąkę i wyrabiamy ręcznie lub robotem z hakiem przez ok. 5 minut. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 60 minut. Ponownie wyrabiamy.

Formę do babki wykładamy pergaminem, tak by otrzymać brzegi o wysokości ok. 20 cm. Ciasto umieszczamy w blaszce, okrywamy czystą szmatką i odstawiamy. Powinno wyrastać w ciepłych warunkach przez dwie godziny.

Po tym czasie pieczemy je w temp. 170 stopni przez półtorej godziny lub do suchego patyczka. Wypiek wyjmujemy z piekarnika, studzimy i podajemy. Smacznego.

Czytaj też: Zapiekanka kalafiorowa, od której się nie oderwiesz. Moment i gotowa

Zobacz również