
Minotaur to czekoladowo-śmietankowa rozkosz, która posmakuje wszystkim łasuchom. Ciasto nietrudno przygotować, o czym przekonasz się, testując przepis. Domowy przekładaniec deklasuje wypieki z cukierni. Co więcej, jest nawet lepszy od ciast, które piekła twoja babcia. Wszystkie potrzebne składniki do zrobienia Minotaura masz już w kuchni, więc do dzieła!
Fani domowych wypieków będą zachwyceni przepisem na 3-warstwowe ciasto Minotaur. Ten zakręcony deser znika w blaszki ekspresowo, bo zazwyczaj każdy prosi o dokładkę. Z czego tak właściwie zbudowany jest Minotaur?
Podstawą jest miękki i puszysty biszkopt kakaowy. Środkową warstwę stanowi obłędnie kremowa masa mleczna. Na górze rządzi genialny krem na bazie serka mascarpone i czekolady. Połączenie tych wszystkich warstw na talerzu to prawdziwy wulkan smaku.
Przepis na ciasto Minotaur
Składniki:
Biszkopt
pół szklanki cukru
□ pół szklanki mąki pszennej
□ 3 łyżki kakao
□ 4 jajka
Krem 1
□ pół szklanki cukru
□ 1 kostka masła lub margaryny (200-250g)
□ 2 szklanki mleka w proszku
□ pół szklanki mleka
Krem 2
□ 150 ml śmietanki 30%
□ 250 g serka mascarpone
□ 100 g gorzkiej czekolady
Wykonanie:
Biszkopt
Zaczynamy od ubicia białek z solą na sztywno, przekładamy porcjami cukier, i znów miksujemy, aż powstanie sztywny krem. Dodajemy do niego 4 żółtka, chwilę łączymy robotem, potem wsypujemy mąkę z kakao i mieszamy dokładnie szpatułką. Ciasto przelewamy do formy (24 cm x 24 cm) wyścielonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 przez ok. 15 minut.
Krem 1
W rondelku zagotowujemy mleko z cukrem, studzimy. Miękkie masło/margarynę ucieramy robotem i przekładamy etapami mleko z cukrem, bez przerwy ucierając. Potem wsypujemy sproszkowane mleko – też małymi porcjami i za każdym razem łączymy mikserem. Masa powinna mieć aksamitną i spójną konsystencję.
Na zimny biszkopt wykładamy krem 1, równo rozprowadzamy.
Krem 2
W rondelku topimy czekoladę z kremówką, podgrzewając je na niewielkim ogniu. Jednolitą masę studzimy. Mascarpone chwilę ucieramy, a potem przekładamy stopniowo czekoladę, nieustannie łącząc robotem. Gładkim kremem smarujemy wierzch, wygładzamy.
Deser schładzamy w lodówce przez co najmniej kilka godzin. Smacznego.
Czytaj też: Ciasto z mikrofalówki w 5 minut. Zapamiętasz jego smak na długo
