FoodPedia.plPrzepisyKładę mięso na cebuli. Tej potrawie należy się złoty medal, nie zostaje...

Kładę mięso na cebuli. Tej potrawie należy się złoty medal, nie zostaje ani kęs

porcje mięsa na cebuli
fot. screen Youtube / @schnelle_kuche

Gdyby ktoś ogłosił konkurs na najlepsze polskie danie, to kotlety schabowe prawdopodobne znalazłyby się w pierwszej trójce rankingu. Polki i Polacy przyrządzają schab w panierce rewelacyjnie i pysznie. Jednak i ten specjał czasem się nudzi. Wtedy warto zainspirować się innym pomysłem na mięso, a poniższa receptura to celny wybór.

Recepta na smaczne, domowe jedzenie bez długiego stania przy garnkach

Zaprezentowana potrawa to absolutny must-have na stole każdego mięsożercy. Soczysta, miękka i delikatna polędwica wieprzowa na podwójnej kołderce cebulowo-ziemniaczanej to obiad marzenie. Jednogarnkowe danie godnie zastąpi standardowego kotleta schabowego w panierce. Jest szybsze i łatwiejsze w wykonaniu. Nie trzeba panierować każdego kawałka mięsa, a potem smażyć na patelni. Wystarczy ułożyć plastry polędwicy ułożyć na pokrojonej w piórka cebuli i wstawić do piekarnika. Ten obiad robi się praktycznie sam, tym bardziej warto skorzystać z przepisu.

Osoby, które cenią sobie lżejszą kuchnię, będą zachwycone tym pomysłem na mięso. Żadne smażenie na kalorycznym smalcu, oleju lub maśle nie jest konieczne.

Przepis na pieczoną wieprzowinę z cebulą i ziemniakami

Składniki:
▪ 1 kg polędwicy wieprzowej
▪ pieprz i sól
▪ 1 cebula
▪ 6 ziemniaków
▪ 110 g sera
▪ 2 łyżki majonezu
▪ 3 łyżki jogurtu
▪ 1 łyżeczka musztardy pełnoziarnistej

Wykonanie:
Polędwicę kroimy w plastry – na ok. 1-centymetrową grubość, rozbijamy tłuczkiem, posypujemy pieprzem i solą.

Ziemniaki obieramy i osuszamy. Rozdrabniamy na tarce o większych oczkach, a potem odsączamy z nadmiaru wody. Umieszczamy w naczyniu, dodajemy pieprz i sól wg uznania, mieszamy.

Formę do zapiekania natłuszczamy i wypełniamy dno ziemniakami. Na nich umieszczamy pociętą w piórka cebulę, a na niej wszystkie kawałki schabu.

W osobnym naczyniu łączymy majonez, musztardę i starty ser, następnie sosem smarujemy mięso.

Lekko zwilżamy pergamin i kładziemy na potrawie. Przykrywamy ją folią aluminiową. Pieczemy w 200przez 40 minut. Mniej więcej w połowie pieczenia ściągamy folię i pergamin. Gdy obiad się upiecze, podajemy go z ulubioną surówką.

Polecamy przepis na sałatkę wietnamską i sałatkę synowej.

Zobacz również