
Temu, kto wymyślił ciasto marchewkowe, należy się złoty medal. Wypiek zdążył już zakorzenić się w polskiej kuchni, a fani słodkości pokochali go za wspaniały smak, aromat i prezencję. Marchewka zazwyczaj kojarzy się nam z surówkami, zupami jarzynowymi czy sokiem. Jej słodki smak świetnie odnajduje się również w daniach na słodko. Polecamy przepis na finezyjne ciasto marchewkowe w wersji fit.
Czasami mamy ochotę na coś słodkiego. Wtedy idziemy do cukierni lub analizujemy zawartość lodówki i szafek kuchennych, ponieważ decydujemy się sami upiec ciasto. Szukamy błyskawicznego przepisu, który nie wymaga wielkiego poświęcenia i dziesiątek różnych składników. Po kilkunastu minutach poszukiwania powoli tracimy cierpliwość i zastanawiamy się, czy taka receptura w ogóle istnieje? Oczywiście i znajduje się ona poniżej.
Ciasto marchewkowe w tej wersji jest zdrowe i pyszne. Zamiast cukru używa się słodzika, a rolę polewy pełni pożywna odżywka białkowa. Polany nią wypiek jest zdrowszy niż ten z tradycyjnym lukrem.
Jak zrobić ciasto marchewkowe w 2 minuty?
Składniki:
▣ pół szklanki mąki pszennej (50 g),
▣ 1 marchew (100 g),
▣ 1/3 kubka jogurtu naturalnego skyr (50 g),
▣ 3 łyżki słodzika (30 g),
▣ 1 jajko (50 g),
▣ szczypta soli,
▣ szczypta cynamonu,
▣ 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej,
▣ pół łyżeczki proszku do pieczenia,
▣ woda (kilka łyżek),
▣ 1 porcja odżywki białkowej o dowolnym smaku (20 g).
Wykonanie:
W misce łączymy mąkę, sodę, proszek do pieczenia, słodzik, sól i cynamon, dokładnie mieszamy.
W osobnym naczyniu umieszczamy umytą, obraną i startą na tarce o małych oczkach marchewkę. Dodajemy jajko i skyr, łączymy wszystko szpatułką.
Mieszankę mączną wsypujemy do mokrej, ponownie mieszamy na gęste ciasto bez grudek. Przekładamy je do blaszki wyłożonej pergaminem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180℃ przez ok. pół godziny.
Możemy je też wstawić do kuchenki mikrofalowej. Masę marchewkową przekładamy do naczynia nadającego się podgrzewania w tym urządzeniu; ustawiamy wysoką moc i „pieczemy” przez ok. 2-3 minuty, czasami zaglądając do deseru. Gdy wyrośnie i utraci wilgoć, jest gotowy.
Polewę przyrządzamy z odżywki białkowej (np. waniliowej, kokosowej) i ok. 2-3 łyżek wody, mieszamy składniki i rozcieramy łyżeczką na gładką masę. Ewentualnie rozcieńczamy dodatkową porcją wody. Następnie oblewamy polewą wierzch wypieku i podajemy.
Polecamy: Włóż ten farsz do naleśników. Będą smakować jak szarlotka
