
Jeśli uwielbiasz domowe wypieki to pewnie niejednokrotnie przyrządzałeś ciasto drożdżowe. Ono bez ciepła, cierpliwości i drożdży nie ma prawa się udać. Czasami mimo dopilnowania szczegółów ciasto nie chce z nami współdziałać. Do tego rośnie ospale, a w trakcie wyrabiania stawia sprzeciw. Znany polski kucharz Remigiusz Rączka podpowiedział jak poradzić sobie z nieposłusznym ciastem drożdżowym. Wystarczy dodać do niego trochę tłuszczu. Według Rączki najlepszy będzie smalec gęsi.
Trik Remigiusza Rączki na pyszne ciasto drożdżowe
Pamiętasz kultowe ciasteczka z maszynki? W tradycyjnym przepisie należy dodać do nich smalec. Magda Gessler dodaje ten tłuszcz do kruchego ciasta na szarlotkę, a znany kucharz Remigiusz Rączka też używa tłuszczu zwierzęcego do swoich wypieków, a ciasto drożdżowe podrasował łojem gęsim. Dzięki niemu masa nabiera większej elastyczności, a zagniatanie idzie jak z płatka. Gotowy wypiek nie wysycha, tylko pozostaje lekko wilgotny. Można go przechowywać nawet przez 1 tydzień.
Ciasto drożdżowe z gęsim sadłem – przepis Rączki
Składniki:
Ciasto
500 g mąki pszennej
100 g cukru
5 dag świeżych drożdży
pół łyżki roztopionego gęsiego sadła
1 szklanka mleka
1 torebka cukru wanilinowego
2 jajka
Kruszonka
300 g cukru pudru
200 g masła
1 łyżeczka cynamonu
400 g mąki pszennej
oraz
500 g śliwek węgierek (można pominąć)
Wykonanie:
Na zaczyn: do ciepłego mleka dodajemy drożdże, 2 łyżki mąki i odrobinę cukru, mieszamy i odstawiamy. Resztę mąki umieszczamy w naczyniu, dodajemy wyrośnięty zaczyn i jajka połączone z cukrem, zagniatamy przez kilka minut. Później wlewamy rozpuszczony, chłodny gęsi tłuszcz i wyrabiamy na lekko klejące się ciasto. Okrywamy je szmatką i odstawiamy na 60 minut. Śliwki musimy wydrylować i przekroić na pół.
Na kruszonkę: mąkę, cukier puder i masło o temp. pokojowej rozcieramy w palcach. Formę wykładamy papierem do pieczenia i umieszczamy ciasto na formie, a potem rozciągamy i kładziemy owoce, tak by skórka znajdowała się na spodzie. Posypujemy je mieszanką cynamonu i cukru. Na cały wierzch dajemy kruszonkę. Formę okrywamy szmatką i odstawiamy na kwadrans. Po tym czasie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200℃ przez ok. 40 minut.
Polecamy: Sałatka krabowa na każdą okazję. Zjesz i zapomnisz o jarzynowej
