FoodPedia.plPrzepisySerniczki są tak pyszne, że zaniemówisz. Racuchy się przy nich chowają

Serniczki są tak pyszne, że zaniemówisz. Racuchy się przy nich chowają

serniczki
fot. screen Youtube / Yuliya Small

Rumiane i aromatyczne placki na słodko są tak pyszne, że poznana receptura zostanie z tobą na lata. Przygotowanie zajmuje moment, a efekt robi wrażenie nawet na niejadkach. Miękkie, słodkie i delikatne placki są wprost stworzone na śniadanie. Można je spakować do pudełka i zabrać ze sobą do pracy czy szkoły. Zjedzone w porze lunchu dodają energii na resztę dnia i zaspokajają apetyt na wiele godzin.

Twaróg to obok jajek jedna z lepszych propozycji na śniadanie. Biały ser ma wysoką zawartość białka, który jest budulcem kości i zębów. Jest naprawdę wdzięcznym materiałem do kuchennych eksperymentów, a słodkie serniczki wyczarujesz w ekspresowym tempie i równie szybko znikną z talerzyka.

Przepis jest naprawdę łatwy i zajmuje mało czasu. Jeśli masz już dość pierogów leniwych, mini serniczki wprowadzą do kuchni powiew świeżości i odciągną cię od rutyny.

Przepis na serniczki

Składniki:
▪ 500 g białego sera półtłustego,
▪ 3 łyżki cukru,
▪ jajko,
▪ odrobina soli,
▪ 5 łyżek mąki pszennej + 1/2 szklanki do obtoczenia serniczków,
▪ olej roślinny do smażenia,
▪ ulubione dodatki do podania.

Wykonanie:
Ser umieścić w naczyniu i zmiażdżyć widelcem, dodać cukier, mąkę, sól i jajko, łączyć na jednolitą masę. Do osobnego naczynia dodać 1/2 szklanki mąki. Z masy serowej odrywać małe kawałki i lepi w dłoniach średniej wielkości placki, potem obtaczać w mące i smażyć na średnim gazie. Gdy serniczki będą złociste z jednej strony, przekręcić je na drugą i smażyć kilka minut. Wyłożyć na talerz i podawać. Wybór dodatków nie zna ograniczeń. Do serniczków pasują:
▪ krem czekoladowy,
▪ syrop z agawy,
▪ miód,
▪ syrop klonowy,
▪ dżem owocowy,
▪ powidła,
▪ jogurt owocowy/naturalny,
▪ serek homogenizowany,
▪ bita śmietana.

Polecamy: Każdy pokocha Colesława w tej wersji. Łagodny i kremowy

Zobacz również