
Ciasto Skrzydła Ikara zasługuje na swoją nazwę. Jest puszyste i lekkie – jakby szybowało w chmurach. Robi się je łatwo, a efekty są lepsze niż z cukierni. Malinowo-brzoskwiniowa przeplatanka rozpływa się w ustach. Koniecznie zapisz ten przepis.
Skrzydła Ikara deserem miesiąca
Skrzydła Ikara to dwukolorowy deser bez pieczenia o niebiańskim smaku. Świetnie sprawdzi się jako słodki dodatek do kawy czy herbaty. Obłędny wygląd, cudowny owocowy smak i perfekcyjna konsystencja sprawiają, że z każdym kęsem apetyt rośnie. Sprawdź listę składników i sposób przygotowania Skrzydeł Ikara.
Przepis na ciasto Skrzydła Ikara
Lista składników:
▪ ok. 200 g herbatników,
▪ 250 g malin (świeże lub mrożone),
▪ 250 g brzoskwiń (świeże lub z puszki),
▪ 1 torebka galaretki malinowej + 180 ml ciepłej wody,
▪ 1 torebka galaretki brzoskwiniowej + 180 ml ciepłej ml wody,
▪ 250 g serka mascarpone,
▪ 800 ml śmietany kremówki 30 procent,
▪ 50 g wiórków kokosowych.
Wykonanie:
Obie galaretki roztop osobno w dwóch naczyniach, ostudź.
Maliny zmiksuj na gładką masę i podobnie zrób z brzoskwiniami.
Schłodzoną kremówkę ubijaj robotem na wysokich obrotach, aż będzie sztywna, potem przekładaj do niej porcjami serek i miksuj na wolniejszych obrotach przez moment – na jednolitą masę. Odejmij 3 łyżki kremu śmietanowego, a resztę podziel na pół. Jedną porcję połącz z brzoskwiniami i wymieszaj, a potem małym strumykiem wlewaj chłodną galaretkę brzoskwiniową. Z drugą porcją kremu postępuj podobnie: najpierw dodaj do niej malinowy mus, a potem galaretkę.
Dno formy (np. 24 cm x 24 cm) wyłóż pergaminem i umieść ciasteczka. Przykryj je kremem malinowym, wygładź. Na tym rozprowadź masę brzoskwiniową i ponownie przykryj herbatnikami. Nasmaruj je pozostałą porcją bitej śmietany (3 łyżkami). Deser posyp kokosem i umieść w chłodziarce na kilka godzin.
Polecamy: Zdrowo i czekoladowo: przepisy fit, które pokochasz
