
Jajka i pieczarki to doskonałe składniki na kotlety. Bezmięsna odsłona idealnie sprawdzi się na obiad, kiedy masz ochotę na coś ciekawego i pysznego, ale przesyciłeś się mięsem. Kotlety z jajeczno-pieczarkowe są delikatne soczyste i bogate w smaku. Pod względem kalorycznym ustępują klasycznym mielonym. Są od nich „chudsze”, toteż wszystkie łakomczuchy, które są na diecie, mogą raczyć się nimi bez skrupułów.
Kotlety z jajek i pieczarek to ferrari wśród obiadów bezmięsnych i na pewno będą nimi zachwyceni nawet smakosze, którzy dotychczas nie odstępowali dań mięsnych na krok. Oryginalny smak wege-kotlecików i soczyste wnętrze to dwa główne powody, przez które znikają z talerzy błyskawicznie.
Receptura na kotlety jajeczno-pieczarkowe jest łatwa. Wystarczy pokroić jajka na twardo, grzyby i połączyć je z dodatkami. Dzięki przyprawom kompozycja nie będzie nudna. Na pracę w kuchni poświęcisz minuty, nie wydasz fortuny i przygotujesz obiad godny nagrody.
Przepis na kotlety z jajek i pieczarek
Lista składników:
▪ 200 g pieczarek,
▪ 2 surowe jajka,
▪ 6 jajek ugotowanych na twardo,
▪ 100 g sera żółtego,
▪ 1 średnia cebula,
▪ pieprz i sól do smaku,
▪ 2 łyżki bułki tartej + bułka do obtoczenia,
▪ olej do smażenia.
Sposób wykonania:
Sześć jajek na twardo pokrój nożem i wsyp do miski.
Pieczarki pokrój w kostkę, cebulę obierz i też posiekaj.
Rozgrzej porcję oleju na patelni, po chwili wrzuć cebulę i grzyby, smaż kilka minut, odstaw do wystygnięcia. Potem przesyp składniki do rozdrobnionych jajek.
Do tej mieszanki dodaj surowe 2 jajka, bułkę tartą, żółty ser starty na tarce, a także pieprz i sól wg uznania.
Wszystkie produkty dobrze wymieszaj i lep nieduże kotleciki, następnie panieruj je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym na patelni tłuszczu z dwóch stron, aż będą złociste.
Kotlety podawaj z ulubionym sosem albo kaszą lub ryżem i sałatką.
Polecamy: Makłowicz wrzuca do rosołu 1 sztukę. Kompletnie odmienia smak zupy
