FoodPedia.plPrzepisyCiasto czekoladowe Strzelczyka uderza smakiem. Ma tajny składnik ze słoika

Ciasto czekoladowe Strzelczyka uderza smakiem. Ma tajny składnik ze słoika

Tomasz Strzelczyk i ciasto czekoladowe
fot. Facebook / Tomasz Strzelczyk Oddaszfartucha YouTube / screen YT / @Lilya_Shaidullina

Wiele osób zaczyna wątpić w to, że przepis na szybkie, łatwe i niesamowicie pyszne ciasto czekoladowe rzeczywiście istnieje. Jeśli upieczesz je według tego przepisu Tomasza Strzelczyka, będziesz zafascynowany. Wypiek na 100-procent oczaruje gości, a dokładki będą bardziej niż pewne. Pracy w kuchni jest tyle co nic, a efekt robi wrażenie. W opinii, każdego kto skosztował ciasta Strzelczyka, żadne inne nie smakuje tak dobrze.

Na imprezie andrzejkowej czy sylwestrowej nie może zabraknąć rozmaitych przekąsek, takich jak koreczki śledziowe, słone paluszki i krakersy, różnorodne sałatki czy mini kanapki. Ciasto podwójnie czekoladowe z przepisu Strzelczyka będzie prawdziwym wirtuozem, który zwróci uwagę wszystkich imprezowiczów. Sekretnym składnikiem przysmaku jest dżem pomarańczowy.

Krótka lista składników powinna zachęcić cię do spróbowania swoich sił w domowej cukierni. Przepis nie jest czasochłonny ani trudny. Co więcej, nie trzeba nawet odpalać miksera, a masę można (a nawet trzeba) wymieszać łyżką.

Przepis Strzelczyka na wilgotne ciasto czekoladowe

Składniki:
100 g cukru brązowego lub białego
3 jajka
300 g dżemu pomarańczowego
1 łyżeczka cukru waniliowego
100 g gorzkiej czekolady
2 łyżki kakao
180 g masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
220 g mąki pszennej tortowej

Polewa
120 ml śmietany 18%
150 g czekolady gorzkiej

Wykonanie:
Na początku Strzelczyk rozpuszcza masło w garnku, a w międzyczasie wrzuca kawałki gorzkiej czekolady. Potem całość przelewa do sporego naczynia.

Dodaje dżem i miesza rózgą, przekłada oba cukry, jajka, proszek do pieczenia, kakao, a na koniec mąkę. Kucharz łączy składniki łyżką, następnie przekłada do prostokątnej blaszki o wymiarach 15 cm x 30 cm wyłożonej pergaminem.

Ciasto piecze w piekarniku nagrzanym do temperatury 175℃ (bez termoobiegu) przez ok. 45 minut. Po tym czasie wypiek studzi przez kilkanaście minut.

Polewa
Strzelczyk podgrzewa śmietanę w garnku, dodaje do niej czekoladę i cały czas podgrzewa na małym gazie, aż otrzyma gładką masę. Deser wyciąga z keksówki i oblewa go polewę. Gdy zastygnie, ciasto kroi na kawałki.

Polecamy: Pizza z patelni to mistrzostwo świata. Przepis wymyślił geniusz

Zobacz również