FoodPedia.plPrzepisyObłędny schab gotowany. Umieść go w tej miksturze i zrób obiadowe cudo

Obłędny schab gotowany. Umieść go w tej miksturze i zrób obiadowe cudo

schab gotowany
fot. screen Youtube / @swojskiejedzonko

Schab powinien być miękki, kruchy i soczysty. Tylko wtedy posmakuje wszystkim. Wieprzowina nie jest mięsem tak łatwym w obróbce jak może się wydawać i nieraz wychodzi sucha jak wiór. Jednak z tą recepturą masz 100% szans na to, że wyjdzie lepsza niż z restauracji. Dziś nauczysz się gotować schab w aromatycznym i wyrazistym sosie sojowym.

Wiórowaty schab, który niemiłosiernie rozpada się w trakcie krojenia to nie wymysł, tylko fakt. Na pewno znajdzie potwierdzenie w wielu polskich kuchniach.

Schab to jedna z najchudszych części świńskiej tuszy, a mimo to jest pachnący i smaczny, więc znakomicie sprawdzi się na kanapki. Ugotuj go w tej zalewie złożonej z sosu sojowego, musztardy, czosnku, liści laurowych, ziela angielskiego i kilku innych dodatków, a wyjdzie popisowy.

Przepis schab gotowany w sosie sojowym

Składniki:
▪1,2 kg schabu bez kości,
▪1,5 cebuli (przekrojona na pół + łuski),
▪8-10 ząbków czosnku (w plasterki),
▪3-4 łyżki sosu sojowego ciemnego (opcjonalnie),
▪150 ml sosu sojowego jasnego,
▪1 łyżka kolorowego pieprzu,
▪1 łyżkę musztardy francuskiej,
▪3 ziela angielskie,
▪2 łyżki sosu rybnego,
▪2 liście laurowe.

Wykonanie:
Mięso umieść w siatce, włóż do garnka i dodaj resztę produktów. Wlej 1,5 litra chłodnej wody i zagotuj na niewielkim gazie. Od tego czasu gotuj całość przez ok. 6 minut i zgaś ogień. Przykryj garnek i studź mięso przez minimum 6-7 godzin.

Ściągnij pokrywkę i znów zagotuj schab. Od tej pory gotuj mięso przez 5-6 minut, potem zdejmij garnek z palnika i ostudź zawartość. Wyciągnij mięso z chłodnego płynu i od razu krój na kawałki lub włóż na noc do chłodziarki, żeby lepiej zastygło. Smacznego.

Polecamy: Zapomnij o dodatku mleka. Z tym dodatkiem purée posmakuje ci bardziej

Zobacz również