
Nie ma nic lepszego niż smaczny, miękki i aromatyczny chleb na śniadanie. Już nie musisz wstawać wcześnie rano i biec do piekarni, by upolować cieplutki bochenek. Dużo lepszy upieczesz w zaciszu własnej kuchni z tego łatwego przepisu. Wszystko powinno się udać. Drożdżowy wyrób wygląda obłędnie. Jest chrupiący, puszysty i pachnie tak, że poczują go nawet twoi sąsiedzi.
Unikasz pieczenia domowego chleba? Pora to zmienić. Spróbuj przepisu na wyśmienity chleb z garnka, bez zakwasu i bez problemów. Jest dziesięć razy smaczniejszy od sklepowych wersji. Przyrządzenie ciasta nie wymaga wielkiego wysiłku ani talentu kulinarnego, ale warto dopilnować odpowiedniej temperatury, bo bez tego nie nastąpi aktywacja drożdży i pieczywo nie wyrośnie. Tym razem tradycyjną blaszkę zastąp garnkiem. Z tym przepisem zrobisz chleb lepiej niż zawodowy piekarz.

Przepis na szybki chleb z garnka
Składniki:
▪ 2 szklanki letniej wody,
▪ 25 g świeżych drożdży,
▪ 750 g mąki typu mniej niż 850,
▪ 1 płaska łyżeczka cukru,
▪ 2 płaskie łyżeczki soli,
▪ dowolne ziarna, np. siemię lniane, sezam, słonecznik.
▪ trochę oleju.
Przygotowanie:
W naczyniu łączymy drożdże z cukrem. Gdy drożdże się rozpuszczą, zalewamy je ciepłą wodą i wsypujemy napowietrzoną mąkę. Solimy i dodajemy 1 łyżkę oleju, mieszamy łyżką na gładkie ciasto. Okrywamy je czystą szmatką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Później chwilę wyrabiamy ciasto i znów odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
Garnek, w którym będzie pieczony chleb, umieszczamy w piekarniku i ustawiamy temp. 200℃. Bierzemy pędzel, maczamy w odrobinie oleju i smarujemy wnętrze naczynia. Ciasto przekładamy do środka, przykrywamy i pieczemy przez ok. 40 minut. Po tym czasie ściągamy pokrywkę i pieczemy przez pół godziny. Okrągły bochenek jest gotowy.
Polecamy też przepis na domową pastę z makreli i jajek. Do pieczywa będzie jak znalazł.
