FoodPedia.plPrzepisyCiasto Norweskie z przepisu Heni Foks

Ciasto Norweskie z przepisu Heni Foks

ciasto norweskie
fot. screen Youtube / @HeniaFoksprzepismamypl

Początek grudnia to znak, że zbliża się czas najsmaczniejszych wypieków. W święta na naszych stołach z pewnością nie zabraknie klasyki w postaci makowca, sernika czy piernika staropolskiego. Gwarantujemy, że ciasto norweskie zrobi większe wrażenie na domownikach i gościach niż tradycyjne specjały. Podajemy przepis Heni Foks na obłędne ciasto norweskie z kremem budyniowym.

To ciasto norweskie skradnie serca każdego łakomczucha. Jego tajemnicą jest nie tylko smakowite ciasto kruche, ale również słodki krem waniliowy.

Nadchodzące święta Bożego Narodzenia aż proszą się o to, by coś pysznego uszykować. W lawinie przedświątecznych obowiązków mamy mniej czasu, ale ten przepis jest dość szybki.

Wypiek jest idealny, by zaserwować go tuż po kolacji wigilijnej czy świątecznym obiedzie.

Przepis na ciasto norweskie

Składniki:
Ciasto kruche
▪ 1 szklanka cukru,
▪ 3,5 szklanki mąki pszennej,
▪ pół szklanki kwaśnej śmietany,
▪ 200 g masła,
▪ 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
▪ 2 jajka.

Piana
▪ pół szklanki cukru,
▪ 6 dużych białek,
▪ 2 łyżki soku z cytryny,
▪ 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
▪ migdały do posypania (opcjonalnie wiórki kokosowe, orzechy).

Masa budyniowa
▪ 1 budyń waniliowy,
▪ 1,5 szklanki mleka,
▪ 3/4 szklanki cukru,
▪ 200 g masła.

Sposób wykonania:
Ciasto
Mąkę, proszek do pieczenia i cukier umieszczamy w misce. Dodajemy jajka, płynne masło oraz śmietanę. Składniki wyrabiamy na jednolite ciasto. Przekładamy je do blachy (34 cm × 32 cm) wysłanej papierem pergaminowym i ugniatamy. Ciasto ma wypełnić całe dno.

Piana
Ubijamy białka na sztywno, po trochu wsypujemy cukier i miksujemy na szklistą masę. Dodajemy skrobię i sok z cytryny, mieszamy powoli, a następnie pianą smarujemy spód w formie. Przecinamy na pół i jedną część posypujemy migdałami w płatkach. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 170 stopni i pieczemy przez ok. 45 minut. Po tym czasie deser (obie części) wyjmujemy i studzimy.

ciasto norweskie
fot. screen Youtube / @HeniaFoksprzepismamypl

Masa
W chłodnym mleku (pół szklanki) roztapiamy budyń, a resztę nabiału zagotowujemy z 3/4 szklanki cukru. Następnie mieszankę ze szklanki przelewamy na gotujące się mleko, podgrzewamy i mieszamy przez dwie minuty, aż uzyskamy gęsty budyń. Studzimy go. Ucieramy miękkie masło na puch, a potem przekładamy porcjami chłodny budyń, bez przerwy miksujemy na gładką masę.

Na upieczonym cieście (część bez migdałów) rozprowadzamy krem i kładziemy na to drugi placek. Deser schładzamy przez co najmniej dwie godziny, a najlepiej przez całą noc.

Może cię zainteresować: Krokiety z tym farszem to prawdziwy wulkan smaku. Goście zostawią puste talerze

Zobacz również