
Trudno wyobrazić sobie wigilię i święta Bożego Narodzenia bez barszczu czerwonego. Warto wiedzieć, jak przyrządzić tę tradycyjną zupę, by zachwyciła smakiem i urzekła pięknym kolorem absolutnie wszystkich. Odkryj przepis na wigilijną zupę, która będzie prawdziwym ideałem na świątecznym stole.
Co zrobić, gdy barszcz świąteczny traci kolor?
Rubinowy odcień może zanikać, a zupa stanie się blada i nieapetyczna, jeśli będziesz ją zbyt długo gotować. Gdy jarzyny zmiękną, wyłącz gaz. Tuż przed końcem gotowania możesz dodać jeszcze jedną ćwikłę. Obecny w niej barwnik przeniknie do zupy i odzyska ona wyrazistszy odcień. Podobnie zadziała też sok z cytryny lub ocet.
Przepis na barszcz czerwony wigilijny bez zakwasu
Składniki:
▪ 2,5 litra wody
▪ ok. 1,5 kg buraków
▪ mały seler
▪ 3 marchewki
▪ 2 średnie pietruszki
▪ cebula
▪ 2 małe jabłka ze skórką
▪ 1-2 łyżeczki soli
▪ biała część pora
▪ 6 ziaren czarnego pieprzu
▪ 3 liście laurowe
▪ kilka ziarenek ziela angielskiego
▪ trochę cukru do smaku
2 ząbki czosnku
3 łyżki octu lub soku z cytryny
▪ świeżo zmielony pieprz
▪ majeranek
▪ garść suszonych grzybów

Wykonanie:
Warzywa z włoszczyzny obierz i umyj. Następnie pokrój je na spore kawałki i umieść w garnku. Wrzuć czosnek, liście laurowe, a także ziarna ziela i pieprzu. Składniki zalej wodą i gotuj na niewielkim gazie przez około pół godziny.
Pokój buraki w grubsze plastry, a jabłka (ze skórką, ale bez gniazd nasiennych) w ćwiartki, następnie wrzuć oba składniki do zupy wraz z grzybami. Wlej ocet i sok z cytryny, gotuj bardzo powoli przez 20-30 minut.
Pieprz, cukier i sól dodaj do barszczu tuż przed końcem gotowania. Nie zapomnij o majeranku – rozetrzyj go w dłoniach, a odda jeszcze więcej aromatu, Barszcz warto ugotować w przeddzień uczty, dzięki temu lepiej się przegryzie. Przed podaniem należy go podgrzać i przecedzić.
Polecamy też przepis na ciasto Makowe Szaleństwo
