FoodPedia.plPrzepisySzynka pieczona. Nie pomiń tego kroku, a wyjdzie soczysta i krucha

Szynka pieczona. Nie pomiń tego kroku, a wyjdzie soczysta i krucha

szynka
fot. screen Youtube / Lecker & Nützlich

Szynka pieczona to rewelacyjny sposób na delikatne, pełne smaku mięso na świąteczny stół. Można ją podać na różne sposoby i z różnymi dodatkami, a przepis jest łatwy i mało pracochłonny. Jak upiec szynkę w piekarniku, by wyszła soczysta i pyszna? Prezentujemy najlepszy przepis.

Szynka z piekarnika to potrawa nadająca się na wystawne przyjęcie, jak i powszedni obiad Jeśli szukasz przepisu na idealną pieczeń świąteczną, to szynka z tego przepisu urzeknie twoich najbliższych wspaniałym smakiem, konsystencją i aromatem. Sekretem perfekcji mięsa jest odpowiednia marynata i proces pieczenia składający się z 2 etapów. Po wyjęciu z piekarnika warto odstawić mięso na kwadrans. Dzięki temu soki równomiernie rozejdą się po całej porcji, a w ten sposób będzie ona krucha i soczysta.

szynka
fot. screen Youtube / Lecker & Nützlich

Przepis na szynkę pieczoną

Składniki:
• ok. 1,5 kg szynki wieprzowej
• 1 litr wody
• 2 łyżki soli
• papryka mielona ostra i słodka
• pieprz i sól
• 3 ząbki czosnku
• 2-3 łyżki oleju
• 2 łyżeczki kolendry w proszku

Wykonanie:
1. Mięso płuczemy.

szynka
fot. screen YT / Gute Rezepte

2. Robimy solankę: łączymy wodę z solą i zanurzamy w niej wieprzowinę, odstawiamy na 24 godziny w zimne miejsce. Później odsączamy mięso.

3. Robimy marynatę z oleju, obu papryk, pieprzu, soli, kolendry i obranego, rozgniecionego czosnku. Nacieramy nią szynkę, chłodzimy ją przez kilka godzin.

4. Na około 30 minut przed pieczeniem wyciągamy mięso z lodówki. Przekładamy je do formy żaroodpornej i pieczemy pod przykryciem w temperaturze 210℃ przez ok. 20 minut. Następnie zmniejszamy moc do 180℃ i pieczemy jeszcze 1 godzinę i ok. 10 minut. Po tym czasie szynkę wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na ok. 15 minut. Potem normalnie kroimy na plastry i podajemy.

szynka
fot. screen Youtube / Franceska Chef

Wskazówka:
Na 15 minut przed końcem obróbki cieplnej można zdjąć pokrywę. Dzięki temu szynka uzyska złocistą skórkę.

Polecamy: Sernik wyszedł puszysty i nie opadł. Trik od Gessler zadziałał

Zobacz również