FoodPedia.plPrzepisySałatka jarzynowa, którą zjedzą wszyscy. Lepsza dzięki 1 dodatkowi

Sałatka jarzynowa, którą zjedzą wszyscy. Lepsza dzięki 1 dodatkowi

Sałatka jarzynowa
fot. screen YT / @EinfachesMenu / Facebook / South, West & Rest of France

Sałatka jarzynowa to królowa polskich sałatek. Jest z nami od pokoleń i gości na stołach podczas urodzin, imprez, wesel czy spotkań w rodzinnym gronie. Nie powinno jej też zabraknąć przy okazji nadchodzących świąt Bożego Narodzenia. Przyrządzona z tym dodatkiem zyskuje na smaku i nie sposób się jej oprzeć. Dzięki niemu warzywa przestają smakować nijako!

Dlaczego warto dodać musztardę do sałatki jarzynowej?

Ten niepozorny dodatek może zupełnie odmienić smak kultowej sałatki i sprawić, że nabierze charakteru i głębi smaku. Ponadto zbalansuje słodycz jarzyn. Krótko mówiąc, ulepszy kompozycję. Musztarda jest aromatyczna i wyrazista, ale nie zdominuje sałatki, o ile zachowasz umiar i dodasz ją w niewielkiej ilości.

Jaką musztardę wybrać?

W sklepach znajdziemy musztardy, które różnią się od siebie kolorem (ciemne, jasne), grubość ziaren gorczycy i poziomem ostrości (od łagodnego po ostry). Do sałatki idealnie sprawdzi się musztarda sarepska bądź delikatesowa. Dijon polecana jest osobom, które nie boją się pikanterii w świątecznej przystawce.

musztarda
fot. screen YT / SuperfoodEvolution

Przepis na sałatkę jarzynową z musztardą

Składniki:
• 3 korzenie pietruszki
• 4 marchewki
• 1 puszka groszku konserwowego
• 4 ziemniaki
• 1 jabłko
• biały fragment pora
• 4 jajka
• 6 ogórków kiszonych
• 1/2 selera korzeniowego
• 1 łyżeczka majonezu
• 2 łyżki musztardy
• pieprz i sól do smaku

Wykonanie:
✓ Warzywa korzeniowe + ziemniaki oczyszczamy i nieobrane umieszczamy w garnku, wlewamy wodę, gotujemy do miękkości i studzimy. Obieramy, kroimy w kosteczkę.

jajka
fot. screen YT / @Olya_yushkova93

✓ Jajka gotujemy na twardo. Gdy ostygną, obieramy je i kroimy.

✓ Pora siekamy, kładziemy na sitku, przelewamy gorącą wodą i odcedzamy.

✓ Ogórki kiszone kroimy w kostkę, podobnie postępujemy z jabłkiem.

✓ Groszek odcedzamy.

✓ Składniki przekładamy do dużej salaterki.

✓ Dodajemy 2 łyżki musztardy i łyżeczkę majonezu, łączymy.

Sałatka jarzynowa
fot. screen YT / @ЛенаЧилиКулинарныеИстории

✓ Gotową przystawkę przed podaniem schładzamy w lodówce przez 15-20 minut. Na sam koniec dodajemy do niej pieprz i sól do smaku, mieszamy.

Może cię zainteresować: Robię całą furę pasztecików z pieczarkami. Są chrupiące i złociste

Zobacz również