FoodPedia.plPrzepisyPierogi z kapustą i grzybami robię zawsze w taki sposób. Znikają jeden...

Pierogi z kapustą i grzybami robię zawsze w taki sposób. Znikają jeden za drugim

pierogi wigilijne z kapustą i grzybami
fot. screen Youtube / @BłyskawicznePrzepisy18

Pierogi z kapustą i grzybami to swojski przysmak, bez którego trudno wyobrazić sobie świąteczny stół. Sekret idealnych pierogów tkwi zarówno w cieście, jak i w farszu. Baza powinna być miękka i elastyczna, a wypełnienie soczyste, aromatyczne i pełne smaku. Właśnie takie pierogi wyjdą, jeśli poniższy przepis potraktujesz jak inspirację. Twoi bliscy po spróbowaniu pierogów z kapustą, poczują się jak w siódmym niebie.

W Wigilię na naszych stołach królują potrawy postne, a wśród nich są pierogi. Coraz częściej nadziewa się masą makową, karpiem czy kaszą ze śliwkami. Jednak większość osób stawia na klasykę i w każde święta serwuje pierogi z kiszoną kapustą i grzybami. To słuszna decyzja. W przepisie nie ma wielkich rewolucji, a nadzienie zawsze wszystkim smakuje. Proporcje składników dobrane są bezbłędnie.

pierogi
fot. screen Youtube / Natashas Kitchen

Przepis na pierogi wigilijne z kapustą i grzybami

Składniki:
Farsz
• 600 g kiszonej kapusty,
• 30 g suszonych grzybów,
• pieprz i sól do smaku,
• 2 cebule,
• 2 łyżki masła do smażenia.

Ciasto
• 500 g mąki pszennej,
• 1 jajko,
• ok. 3/4 szklanki bardzo ciepłej wody,
• pół łyżeczki soli.

Wykonanie:
Farsz
Zaczynamy od namoczenia suszonych grzybów w letniej wodzie. Po upływie 2-3 godzin możemy je odcedzić i drobno pokroić. Kiszoną kapustę odciskamy z nadmiaru soku, siekamy. Kroimy cebulę w kosteczkę. Na patelni rozpuszczamy masło, szklimy warzywo. Przekładamy na patelnię kapustę i grzyby, smażymy przez pół godziny. Dodajemy pieprz i sól do smaku. Farsz studzimy.

farsz z kapusty do pierogów
fot. screen Youtube / @BłyskawicznePrzepisy18

Ciasto
Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, pół łyżeczki soli i wodę, łączymy, aż uzyskamy zwarte ciasto. Przykrywamy ściereczką i czekamy ok. pół godziny, aż odpocznie. Następnie dzielimy je na pół. Obie porcje rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 2 mm, a potem wycinamy krążki za pomocą szklanki.

ciasto na pierogi
fot. screen Youtube / Natashas Kitchen

Na każdym umieszczamy porcję nadzienia, składamy na pół i sklejamy krawędzie, robiąc ozdobną falbankę. Pierwszą partię pierogów gotujemy w osolonym wrzątku. Gdy wypłyną na powierzchnię, gotujemy je przez 2-3 minuty i wyławiamy na talerz.

Polecamy: Na święta podaj pierogi z masą makową. Prośby o dokładki gwarantowane

Zobacz również