
Ptasie mleczko z makiem to efekciarska słodycz, którą można podać na specjalne okazje i bez okazji. Z pewnością zaskoczy rodzinę, gości i przyjaciół. Każdy kęs smakuje jak deser z raju, a przepis jest w istocie rzeczy bardzo łatwy.
Po co kupować ptasie mleczko? Przygotuj własne w dużo ciekawszej wersji
Ptasie mleczko to lekka pianka oblana czekoladą, którą wszystkie łasuchy bardzo sobie cenią. Możesz przygotować je samodzielnie w kuchni. Domowa wersja bije na głowę sklepową w każdym aspekcie. Jest tańsza, nie wymaga pieczenia i składa się niewielu składników. Wystarczy połączyć je ze sobą, przelać do blachy i wstawić do lodówki. Gdy pianka porządnie zastygnie, można ją pokroić i sprawić radość bliskiej osobie.
Zobacz też: Salceson to pyszne ciasto rodem z PRL-u. Przepis mam od babci
Kultowe ptasie mleczko ma wiele wersji smakowych, np. cytryna, wanilia, kakao czy śmietanka. Poniższe wydanie specjału mocno zaskakuje. Mak ciekawie wygląda w jasnej piance i nadaje jej delikatnej chrupkości, która idealnie kontrastuje z puszystym wnętrzem. Sprawdź, jak łatwo zrobić domową piankę śmietankową z makowym akcentem. Przepis i zdjęcia zamieszczone w artykule pochodzą z kanału Henia Foks na YouTube.
Przepis na ptasie mleczko z makiem bez pieczenia
Składniki:
• ciasteczka delicje
• 2 galaretki (+ wrzątek)
• 500 ml litra śmietanki kremówki 30%
• pół szklanki maku niemielonego
• 3 łyżki cukru pudru
Polewa czekoladowa
• 1 czekolada (100 g)
• 2 łyżki masła

Wykonanie:
🢒 Galaretki rozpuść w 1,5 szklanki wrzątku, odstaw do przestudzenia i lekkiego stężenia.
🢒 Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłóż delicjami.
🢒 Śmietankę 30% ubijaj z cukrem pudrem na sztywną masę, potem dodawaj ostudzoną, płynną galaretkę i cały czas miksuj. Następnie dodaj pół szklanki suchego maku i ucieraj do czasu, aż ziarenka dobrze rozejdą się po masie. Przy pomocy szpatułki jeszcze raz ją wymieszaj.

🢒 Wylej ją na ciasteczka w formie, wyrównaj. Czekoladę z masłem rozpuść w kąpieli wodnej, pilnując, żeby się nie zagotowała. Odstaw polewę do wystygnięcia. Musi być letnia i płynna – zbyt gorąca rozpuści delikatne ptasie mleczko. Polej deser czekoladą i wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc, aby masa dobrze stężała.

Zobacz także: Zrób ciasto z patelni w kilka chwil. Esencja czekoladowego smaku
