Beza powinna być słodka. Ten smak pozwala nam uzyskać cukier, ale nie jest on jedyny i niezastąpiony. Jeśli go pominiesz, beza też się uda, a na dodatek będzie zdrowsza. Wystarczy, że popularne słodzidło zastąpisz erytrolem. To naturalna i nieszkodliwa substancja słodząca z rodziny alkoholi cukrowych. Jest słodka jak cukier, ale nie podnosi zbyt gwałtownie stężenia cukru we krwi, co ma duże znaczenie dla ludzi z cukrzycą czy dbających o zdrowie i szczupłą sylwetkę. Niżej zaprezentowana receptura trafi w gusta dosłownie wszystkich – od największych łakomczuchów, po lubiących słodkości i totalnych niejadków.
Pamiętaj, że podczas ubijania w pianie nie może znaleźć się nawet odrobina żółtka czy oleju. Miska i pióra miksera również muszą być perfekcyjnie czyste i suche. W przeciwnym wypadku piana nie wyjdzie sztywna, a bezy będą dalekie od ideału.
Przepis na bezy z erytrolem
Składniki:
4 białka
odrobina soli
170 g erytrytolu
Wykonanie:
Krok 1. Oddzielamy białka od żółtek i te pierwsze przekładamy do naczynia. Lekko solimy i ubijamy mikserem na maksymalnych obrotach na puszystą, białą pianę.
Krok 2. Dodajemy do niej erytrytol i krótko mieszamy robotem.
Krok 3. Na dnie blachy piekarnika umieszczamy pergamin i wykładamy łyżką porcje białkowej masy, tworząc bezy.
Krok 4. Wkładamy formę do piekarnika nagrzanego do temp. 100°C i pieczemy (suszymy) bezy przez około 60 minut. Mają być lekko twarde i chrupiące. Wyłączamy piec i otwieramy drzwiczki, ale na razie ich nie wyjmujemy. Robimy to, dopiero gdy nieco wystygną.
Przy współpracy z smacznie.com