FoodPedia.plPrzepisyBigos z młodej kapusty robię na okrągło. Lepszego obiadu sobie nie wymarzę

Bigos z młodej kapusty robię na okrągło. Lepszego obiadu sobie nie wymarzę

bigos z młodej kapusty
fot. screen Youtube / Greek Cuisine

Bigos to potrawa znana na całym świecie, ale nikt nie lubi go bardziej niż Polacy, w dodatku jesteśmy mistrzami w jego przyrządzaniu. Można podać go na różne sposoby, używając swoich ulubionych dodatków (np. suszonych śliwek, przypraw). W każdym domu króluje nieco inna receptura na ten specjał, ale warto zrobić go po swojemu. Bohaterem bigosu jest oczywiście kapusta. W tradycyjnym wydaniu – kiszona. Dziś polecamy użyć do bigosu młodej kapuścianej główki. Kultowa potrawa w letniej odsłonie to miła odmiana na talerzu. Sprawdź przepis!

Młoda kapusta sprawdza się w różnorakich przepisach. Dania, które zazwyczaj z niej przyrządzamy to zupa i gołąbki. Tym razem warto postaw na letni bigos.

Przepis na bigos z młodej kapusty

Lista składników:
• 1 kg młodej kapusty,
• 1 cebula,
• 300 g wędzonego boczku,
• 400 ml bulionu,
• 4 ząbki czosnku,
• 1 marchewka,
• sól do smaku,
• 1 łyżeczka pieprzu,
• 1 łyżka cukru,
• 50 g koncentratu pomidorowego,
• koperek.

Zasmażka:
• 3 łyżki maki pszennej,
• 3 łyżki masła.

Wykonanie:
Kapustę umyj i drobno pokój. Boczek potnij w kostkę i wytapiaj na patelni. Gdy się zezłoci, wsyp startą marchewkę i posiekaną cebulę, krótko smaż. Następnie dodaj przeciśnięty czosnek i koncentrat, połącz i przełóż do sporego garnka. Dołóż kapustę i zalej wszystko gorącym wywarem. Dodaj sól, pieprz i cukier do smaku, przykryj i duś przez 20 minut.

Na zasmażkę: w rondelku starannie połącz mąkę z roztopionym masłem, przełóż do garnka z potrawą, wymieszaj. Przed końcem duszenia wsyp pokrojony koperek, wymieszaj i podawaj bigos, np. z gotowanymi ziemniakami. Smacznego.

Czytaj też: Kurczak soczysty jak brzoskwinia. Ten trik zmienia wszystko

Zobacz również