Biorę maliny i w mig robię genialne ciasto. Blacha znika w jeden dzień

ciasto z malinami
fot. screen Youtube / @vikarecept

Gdy teściowa zapowie się z wizytą, a ty nie zdążyłeś zrobić zakupów, masz problem. Czas leci, a coś słodkiego przydałoby się podać do kawy czy herbaty. Wtedy ratunkiem może być ta błyskawiczna receptura na pulchne ciasto z malinami. Nie ma opcji, że komuś ono nie posmakuje. Zachwyca delikatną strukturą, lekko waniliowym aromatem i rozkosznym smakiem. Poza tym nie wymaga zbyt wielkiego nakładu pracy czy wymyślnych składników, kosztujących krocie. To jeden z najbardziej pospolitych wypieków. Mimo swej skromności robi efekt „wow” zawsze i wszędzie. Być może to dzięki malinom jest tak wyjątkowy. W każdym razie ciasto i owoce to połączenie doskonałe, które na pewno sprawi przyjemność teściowej i jak innym odwiedzającym cię gościom. Sprawdź przepis.

Owocowa wkładka w wypieku jest strzałem w dziesiątkę. Samo ciasto jest dość słodkie i smak ten przydałoby się lekko przyćmić. Maliny robią to kapitalnie. Mało tego, to deser ten jest bardzo uniwersalny i będziesz szukać okazji, by go upiec. Na pewno sprawdzi się w przypadku zaskakujących wizyt rodziny czy znajomych. Przepis jest łatwy i szybki, a specjał ląduje na stole raz-dwa. To ogromna zaleta, bo przy minimalnym wysiłku można stworzyć bombowy deser.

Przepis na puszyste i smakowite ciasto z malinami

Lista składników:
250 g świeżych malin (ew. mrożonych)
2 jajka
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki pszennej
pół szklanki oleju
1 szklanka mleka
1 łyżeczka cukru wanilinowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier puder do posypania (można pominąć)

Wykonanie:
Zaczynamy od rozgrzania piekarnika do temp. 180 stopni. Blachę wykładamy pergaminem. W sporym naczyniu łączymy mąkę ze szklanką cukru, cukrem wanilinowym i proszkiem do pieczenia. Wlewamy olej i mleko, dokładamy jajka i mieszamy na jednolitą masę.

Powstałe ciasto przelewamy do blaszki, a na powierzchni umieszczamy maliny (mrożonych nie trzeba zawczasu rozmrażać). Deser pieczemy przez ok. 35-40 minut (przed końcem pieczenia robimy test suchego patyczka). Wypiek dekorujemy cukrem pudrem, kroimy na kawałki i podajemy, smacznego!

Podziel się: