Biszkopt lekki i puszysty. Najlepszy i prosty przepis

Biszkopt lekki i puszysty
Pixabay

Biszkopt lekki i puszysty to must-have każdego domowego cukiernika. Poznaj przepis, który zawsze się udaje i jest bardzo szybki.

Każdy z nas zna smak biszkoptu. To baza do różnego rodzaju ciast i deserów. Aby wyszedł pulchny, delikatny i lekki jak piórko należy przestrzegać proporcji przepisu, który znajdziesz poniżej. Wypróbuj go, a na pewno nie pożałujesz.

Biszkopt – przepis, który udaje się każdemu

Składniki:

› 4 jajka
› pół szklanki mąki pszennej
› pół szklanki skrobi
› 2/3 szklanki cukru
›  1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Białka oddziel od żółtek. Miksuj białka na najwyższych obrotach miksera – aż do uzyskania bardzo sztywnej piany. Dodawaj stopniowo cukier i cały czas miksuj, a potem dodaj żółtka. Wyłącz mikser, a mąkę, skrobię i proszek do pieczenia wymieszaj w miseczce. Dodawaj pomału mąkę do masy i mieszaj delikatnie łyżką drewnianą.

Przełóż biszkopt do foremki 24 cm. wyłożonej papierem do pieczenia, następnie piecz w 180 stopniach przez 30 minut. Nie otwieraj drzwiczek piekarnika podczas pieczenia! Smacznego!

Sprawdź obłędny przepis na chrupiące i lekkie gofry, idealne na deser. Pisaliśmy o nich tutaj.

Podziel się: