FoodPedia.plPrzepisyBiszkopt z masą z serków homogenizowanych. Pyszny i mięciutki jak chmurka

Biszkopt z masą z serków homogenizowanych. Pyszny i mięciutki jak chmurka

ciasto z kremem z serków homogenizowanych
fot. screen Youtube / Mąż przy garach

Biszkopt z kremem z serków homogenizowanych i polewą czekoladową to obłędny, elegancki wypiek na specjalne okazje i nie tylko. Czaruje wyglądem, a każdy, kto go skosztuje, od razu prosi o więcej. Trudno się w nim nie zakochać od pierwszego kęsa. Przygotuj to ciasto na weekend, a twoja rodzina będzie pod ogromnym wrażeniem!

Lekką, delikatną i kremową masę uzyskasz dzięki serkom homogenizowanym. Równie ważny jest biszkopt. Aby był aromatyczny i wilgotny wato go zwilżyć, a likier amaretto świetnie sprawdza się w roli ponczu.

Przepis na ciasto z masą z serków homogenizowanych

Składniki:
Biszkopt
5 średnich jajek o temp. pokojowej
90 g mąki pszennej tortowej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, opcjonalnie
30 g mąki ziemniaczanej
50 g oleju rzepakowego
100 g cukru

Masa
200 g śmietanki 36%
500 g serka homogenizowanego o temp. pokojowej
12 g żelatyny w proszku
120 ml gorącej wody
20 g cukru pudru
150 g dżemu, najlepiej kwaśnego

Poncz
100 ml chłodnej, przegotowanej wody
100 ml likieru Amaretto

Polewa
100 g śmietanki kremówki
100 g posiekanej ciemnej czekolady (72%)

Dodatkowo
płatki migdałów do dekoracji

Wykonanie:
Mąkę, skrobię i proszek przesiać przez sitko.

W misce ucierać jajka z cukrem – ten powinien się roztopić, a jajka zwiększyć objętość. Powoli dodawać do nich olej i miksować na wolnych obrotach. Masę z całym olejem miksować jeszcze przez ok. pół minuty.

Przekładać do niej partiami sypkie składniki, delikatnie mieszać łyżką na jednolite ciasto. Przelać je do formy (18 x 28 cm) wyścielonej papierem i rozprowadzić. Piec w 170℃ (bez termoobiegu) przez ok. pół godziny (do suchego patyczka). Wyjąć biszkopt i upuścić na blat z wysokości ok. 50 cm, ostudzić.

Składniki na poncz połączyć ze sobą.

Ostudzone ciasto ostrożnie wyjąć z formy, usunąć pergamin, umieścić na blacie i przekroić równolegle na 2 części (podstawa ma być grubsza).

Masa: roztopić żelatynę w gorącej wodzie, lekko ostudzić.

Zimną kremówkę ubijać z cukrem pudrem aż podwoi objętość, ale nie będzie zupełnie sztywna.

W osobnym naczyniu umieścić serek. Trochę serka dodać do chłodnej żelatyny, zamieszać i przekładać do naczynia z resztą nabiału, równocześnie go miksować na niezbyt wysokich obrotach. Po dodaniu całej żelatyny mieszać serek przez pół minuty. Dodać do powstałej masy bitą śmietanę, wymieszać łyżką.

Grubszą część biszkoptu umieścić w formie (jej dno i boki zabezpieczyć np. folią rantową), nasączyć amaretto (trochę zostawić) i posmarować dżemem. Na nim równo rozprowadzić krem z serków homogenizowanych i przykryć drugim biszkoptem, lekko docisnąć. Znów naponczować, a na czas robienia polewy wstawić deser do chłodziarki.

Polewa: w misce umieścić czekoladę, zalać kremówką i podgrzewać w kuchence mikrofalowej w 20-sekundowych cyklach (po tym czasie wyjąć naczynie, zamieszać i znów rozpuszczać). Można też czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Oblać nią deser z wierzchu, posypać migdałami i wstawić do lodówki na co najmniej kilka godzin.

Zobacz też: Pizza z patelni to mistrzostwo świata. Przepis wymyślił geniusz

Zobacz również