Odkryj przepis na potrawę, która zachwyca elegancją, smakiem i prostotą przygotowania. Niezwykle zgrana kompozycja składa się z brokułów, jajek i makaronu, skąpanych w lekko ostrym sosie czosnkowym. Sałatka pasuje idealnie na lunch czy kolację. Spraw, by znalazła się na twoim stole. Jest pyszna, wartościowa i sycąca.
Tylko brokuł, jajka i makaron. Zrobisz z nich smakowitą sałatkę, którą świetnie dopełni sos czosnkowy
Kluczowym elementem tej mieszanki jest brokuł. Wcześniej musisz go ugotować w lekko osolonej wodzie. Co ciekawe, dodając do niej kapkę soku z cytryny, nie poczujesz charakterystycznego zapachu ulatniającego się z garnka. Warzywo gotuj kilka minut. Dzięki temu zachowa wyraźny zielony kolor i pozostanie chrupiący. Rozgotowany na papkę straci cenne wartości odżywcze i rozleci się w sałatce.
Przepis na sałatkę z brokułami, jajkiem i makaronem
Składniki:
3,5 l wody
3 jajka
500 g brokułów
makaron świderki
czosnek w proszku
trochę oleju
1 czosnek świeży
trochę mleka
1 śmietana 18%
pieprz i sól
Przygotowanie:
1. Brokuły opłucz, podziel na małe różyczki i ugotuj w wodzie do miękkości (pilnuj, by się mocno nie rozgotowały).
2. W osolonej wodzie ugotuj makaron.
3. Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupek.
4. Na sos: połącz śmietanę z mlekiem, posiekanym czosnkiem (ilość dopasuj do własnych preferencji). Dopraw sos pieprzem, solą, sproszkowanym czosnkiem do smaku.
5. Jajka pokrój, umieść w sporym naczyniu wraz z ugotowanymi brokułami i makaronem. Całość zalej sosem czosnkowym i ewentualnie dodaj więcej przypraw do smaku, wymieszaj sałatkę i podawaj. Smacznego.