
Masz ochotę na szybki i smaczny deser, który zachwyca od pierwszego gryza? Spróbuj ciasteczek ze śliwkami. Twoi domownicy tak bardzo pokochają całuski, że inne wypieki z tymi owocami odstawią na boczny tor. Ich przygotowanie to igraszka. Wymagają niewielu składników, a zapewniają niesamowity efekt wizualny i smakowy.
Ciasteczka całuski to połączenie ciasta francuskiego ze śliwkami. Są kruche, lekko słodkie i chrupiące, dlatego zawsze znikają z talerzyka w błyskawicznym czasie.
Wyglądem przyciągają oko, a smakiem zatrzymują już na zawsze. Przepis nie jest czasochłonny ani nie wymaga znacznego nakłady pracy czy wielkiego talentu cukierniczego. Łakocie są idealne dla kuchennych amatorów i osób, które mają w domu niezapowiedzianych gości.
Przepis na ciastka „całuski” ze śliwkami
Składniki:
ok. 10 śliwek (np. węgierki)
1 arkusz ciasta francuskiego XXL (ok. 375 g)
1 białko
pół łyżeczki cynamonu
odrobina mleka + żółtko do posmarowania ciasta
Wykonanie:
Śliwki przekrawamy na pół, oczyszczamy z pestki i kładziemy na desce miąższem do dołu, nacinamy skórkę 3-4 razy.
Ciasta francuskie rozwijamy i wycinamy z niego kółka – trochę większe od kawałków owoców. Wykrawamy również pierścienie – o średnicy równej kółkom (to będą ranty).
Krawędzie okręgów z ciasta smarujemy białkiem, umieszczamy na wierzchu pierścień, a do środka dajemy śliwkę (miąższem do dołu) Posypujemy owoc cynamonem. W ten sam sposób przyrządzamy resztę ciastek.
Układamy je na blasze pokrytej papierem do pieczenia i smarujemy wierzch każdego ciastka żółtkiem z mlekiem. Całuski pieczemy w temperaturze 200 stopni (bez termoobiegu) przez 15 minut. Posypujemy cukrem pudrem i podajemy. Smacznego.
Czytaj też: Pizza z patelni to mistrzostwo świata. Przepis wymyślił geniusz