
Niski koszt i świetny efekt – właśnie tak można podsumować chatkę Baby Jagi. Trudno uwierzyć, że ten spektakularnie wyglądający deser robi się tak łatwo. Sercem ciasta jest krem w dwóch różnych smakach. Herbatniki pełnią funkcję rusztowania, a ciemna polewa to zwieńczenie całego deseru. Wszystkie warstwy tworzą fikuśny domek baby-jagi.
Raz skosztuj tego ciasta, a stanie się twoim faworytem
Chatka Baby Jagi jest jedyna w swoim rodzaju. Nie wymaga pieczenia i nie do pomyślenia jest, że powstaje tak łatwo. Wystarczy chwila ucierania, łączenia, gotowania i składania, aby móc ucieszyć bliskich cukierniczym dziełem. Deser uświetni ważne uroczystości, święta Bożego Narodzenia, Nowy Rok i inne okazje.
Przepis na ciasto chatka Baby Jagi
Składniki:
• 24 lub 30 szt. herbatników
• 500 g mielonego twarogu sernikowego
• 200 g masła i temp. pokojowej
• 3/4 szkl. cukru pudru
• 3 łyżki gorzkiego kakao
• 2 łyżki ekstraktu waniliowego
Polewa kakaowa
• 1/3 szkl. cukru
• 100 g masła
• 1/3 szkl. mleka w proszku
• 3-4 łyżki wody
• 2 łyżki ciemnego kakao
Sposób wykonania:
Miksuj masło z cukrem pudrem za pomocą blendera na pulchną masę. Dodawaj partiami ser i za każdym razem ucieraj (zbyt wilgotny ser odsącz wcześniej z nadmiaru wody). Masę twarogową przełóż do dwóch oddzielnych naczyń. Do pierwszej porcji dodaj kakao, połącz, a do drugiej – wanilię, połącz.

Składaj deser. Najpierw osłoń blat kawałkiem folii aluminiowej, a następnie umieść na niej 3 rzędy ciasteczek, potem posmaruj je ciemnym kremem. Trochę kakaowej masy zostaw do następnej warstwy. Ułóż drugą warstwę ciastek i posmaruj je waniliową masą. Po środku zrób linię z ciemnego kremu, najlepiej szprycą.

Teraz nadaj deserowi kształt trójkąta. Złap za obie krawędzie folii i przytwierdź je do siebie. Krem, który wydostał się poza ciasto, wygładź łopatką. Chatkę Baby Jagi włóż do chłodziarki na kilka godzin. Dzięki temu lepiej stężeje i łatwiej będzie można ją pokroić.

Aby prezentowała się jeszcze apetyczniej, udekoruj ją polewą. W garnku umieść masło, wodę, cukier i kakao, podgrzewaj do czasu, aż uzyskasz błyszczącą masę. Pilnuj, żeby się nie zagotowała. Ściągnij naczynie z gazu i połącz zawartość z mlekiem w proszku. Słodki domek umieść na podłużnej blaszce i oblej polewą. Wstaw na godzinę do lodówki.
Może cię zainteresować: Wystrzałowe ciasteczka jabłkowe. Nim się obejrzę, znikają z talerzyka
