
Wszyscy lubią sobie czasem połasuchować i zjeść porządną porcję smacznego deseru. Dzisiaj prezentujemy recepturę, która jest banalna i godna polecenia. Ciasto Dama Kier sprawdzi się świetnie na wyjątkowe okazje i bez okazji. Domowi kucharze, którzy do tej pory nie nabyli żadnych zdolności cukierniczych, będą tym przepisem zachwyceni. Deser zawsze się udaje i smakuje tak, że palce lizać.
Dama Kier to ciasto, które wyglądem i smakiem skradnie serce każdego. Nie musisz mieć sprawnego piekarnika, żeby je stworzyć, wystarczy lodówka. Deser nie wymaga pieczenia i wielkiego nakładu pracy – wręcz przeciwnie. Przyda się tylko odrobina cierpliwości i serca. Sklepowe ciasta nie mają szans z tym smakołykiem.
Przepis na ciasto bez pieczenia DAMA KIER
Składniki:
» 500 ml śmietanki 36%,
» 3 galaretki truskawkowe,
» 2 łyżki cukru pudru,
» 300 g truskawek,
» herbatniki na spód formy.
Wykonanie:
Obie galaretki zalej gorącą wodą, ostudź.
Śmietankę ubijaj z cukrem pudrem na sztywno, przelej zimne galaretki i miksuj dalej.
Na dnie blachy ułóż herbatniki, a następnie rozprowadź na nich śmietankowy krem. Wstaw całość do chłodziarki, aby warstwa idealnie stężała.
W międzyczasie pokój drobniej truskawki i przyrządź jeszcze jedną galaretkę, a potem ją ostudź.
Deser wyciągnij z lodówki i umieszczaj na nim kawałki truskawek. Zalej je chłodną, tężejącą galaretką i znów schłódź ciasto. Po kilku godzinach spędzonych w lodówce ozdób placek połówkami truskawek, bitą śmietaną i miętą.
Czytaj też: Ten przepis na bezę to mój as w rękawie. Zawsze się udaje