
Kawałek ciepłego ciasta drożdżowego z kruszonką i szklanka mleka to smak dzieciństwa. Z tego powodu lubimy do niego wracać. Chciałbyś sobie przypomnieć, jak smakuje drożdżówka, którą robiła twoja babcia? Koniecznie odtwórz ten przepis. Puszyste, maślane ciasto z owocami i kruszonką to niebo w gębie.
Przepis na ciasto drożdżowe jest czasochłonny i skomplikowany – tak myślą pesymiści i osoby, które jeszcze nigdy nie miały do czynienia z tego typu wypiekiem w swojej kuchni. Ciasto drożdżowe nie lubi pośpiechu i zimna. Cierpliwość i ciepłe warunki to klucz, by pięknie wyrosło, natomiast po upieczeniu zyskało miękką i puszystą strukturę. Podobno nie lubi ono przeciągów i awantur w mieszkaniu. Ile jest w tym prawdy, nie wiadomo. Wiadomo jednak, że bez chwili wolnego czasu, odpowiednich składników i sprawnego piekarnika, deser nie ma prawa się udać.
Jakie dodatki pasują do ciasta drożdżowego?
Ciasto drożdżowe lubi owoce, a owoce lubią ciasto drożdżowe. Ich wzajemną korelację poczujesz w tym przepisie. Zanurz się w smaku wybornej drożdżówki z owocami z kompotu, a nie będziesz mógł się od niej oderwać.
Przepis na ciasto drożdżowe z owocami z kompotu
Składniki:
Zaczyn:
□ 1/2 kostki drożdży,
□ 1 szklanka mleka,
□ 1 łyżka cukru,
□ 1 łyżka mąki pszennej.
Ciasto:
□ 3 jajka,
□ 500 g mąki pszennej,
□ zaczyn,
□ 100 g masła,
□ pół szklanki cukru,
□ owoce z kompotu (dowolne).
Kruszonka:
□ 1/2 szklanki cukru,
□ 1/2 szklanki mąki pszennej,
□ 100 g schłodzonego masła.
Wykonanie:
Rozczyn: w misce lekko podgrzewamy mleko z cukrem, przekładamy pokruszone drożdże i mąkę, mieszamy i odstawiamy zaczyn w ciepłe miejsce. Po 15 minutach powinien wyrosnąć.
Ucieramy jajka z cukrem na spójną masę. Rozpuszczamy masło. Mąkę umieszczamy w naczyniu, przelewamy do niej rozczyn i zmiksowane jaja, zagniatamy ręcznie i ewentualnie podsypujemy ciasto mąką, aby mniej przywierało do dłoni. Wlewamy masło i krótko wyrabiamy. Odstawiamy na 60 minut w ciepły kąt.
Formę o wymiarach 20 cm x 30 cm wykładamy pergaminem i przekładamy do niej ciasto drożdżowe.
Owoce z kompostu (lub świeże) starannie osuszamy i kładziemy na wierzchu deseru, odstawiamy na 10-15 minut.
Kruszonka: mąkę z cukrem i masłem rozcieramy, a potem posypujemy tym drożdżówkę. Pieczemy ją w 180 st. C. przez ok. 30-35 minut. Smacznego!
Może cię zainteresować: Każdy pokocha Colesława w tej wersji. Łagodny i kremowy
