
Góra lodowa to ciasto, które robi wrażenie zarówno wizualne, jak i smakowe. Przepis na pewno znają starsze pokolenia. Ciasto jest delikatne, kremowe i jednocześnie chrupiące. Składa się z biszkoptu, kremu budyniowego, bezy oraz dwukolorowej polewy. Dzięki biszkoptom postawionym pionowo wygląda jak góra lodowa, stąd nazwa.
Tradycyjne ciasto o nazwie Góra Lodowa sprawia wrażenie skomplikowanego i czasochłonnego, które wymaga talentu cukierniczego. Tak naprawdę jest dość proste, ale zajmuje trochę czasu. Jednak wysiłek zaprocentuje. Ciasto smakuje obłędnie i zawsze wzbudza podziw.

Przepis na ciasto Góra lodowa
Składniki:
Krem budyniowy
▪ 1 torebka budyniu śmietankowego lub waniliowego niesłodzonego
▪ 2 łyżki cukru
▪ 500 ml mleka
▪ 250 g masła w temperaturze pokojowej
Biszkopt
▪ 4 jajka
▪ szczypta soli
▪ 3/4 szklanki cukru
▪ 3/4 szklanki mąki
Beza orzechowa
▪ 1 łyżka mąki pszennej
▪ 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
▪ 1 łyżka mąki ziemniaczanej
▪ 5 białek
▪ 1 szklanka drobnego cukru
▪ 250 g orzechów włoskich
Polewy
▪ 1 kostka masła
▪ ½ szklanki cukru (lub mniej)
▪ łyżka ciemnego kakao
▪ 2 szklanki mleka w proszku + 1 łyżka
▪ ½ szklanki wody
Poncz (do wyboru)
▪ 8 łyżek mocnej kawy/herbaty
▪ 8 łyżek alkoholu (np. rumu)
▪ 3 łyżki soku z cytryny + 5 łyżek wody
Dodatkowo
▪ 2 paczki (ok. 240 g) okrągłych biszkoptów
Wykonanie:
Krem: budyń ugotuj według wskazówek na opakowaniu. Potem gorący ucieraj z masłem. Przykryj go folią na dotyk i ostudź.

Biszkopt: żółtka miksuj z cukrem, aż uzyskasz puszystą masę, następnie wsypuj do niej przesianą mąkę, mieszaj dalej. W osobnej misce ubijaj białka ze szczyptą soli, po czym stopniowo dodawaj ją do ciasta, mieszaj. Przelej je do formy pokrytej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni; piecz przez 25 minut.
Beza: orzechy zmiel lub dobrze posiekaj, połącz z przesianą mąką, skrobią i proszkiem do pieczenia. Białka miksuj na sztywno, wsyp małą porcję cukru i ucieraj, aż się rozpuści, po chwili wsyp kolejną porcję słodyczy i znów miksuj itd. Powstałą masę lekko wymieszaj z mąką i orzechami, a potem przełóż do formy wyłożonej papierem. Bezę piecz w 180 stopniach przez 30 minut, ostudź.
Składanie ciasta: upieczony i ostudzony biszkopt umieść w blaszce i nasącz np. 8 łyżkami kawy. Posmaruj go ½ porcji kremu budyniowego i połóż na nim bezę orzechową, lekko dociśnij. Na wierzch wyłóż resztę masy. Biszkopty przekrój na pół i wbij pionowo w krem. Deser schładzaj przez co najmniej 60 minut.
Polewa: w rondelku podgrzej wodę z masłem i cukrem na jednolitą masę. Ściągnij ją z palnika i trochę ostudź. Wsyp mleko w proszku, miksuj. Część polewy przelej do drugiej miseczki, dodaj do niej 1 łyżkę mleka, wymieszaj. Do drugiej porcji wsyp kakao i połącz. Ciemną i jasną masą polewaj ciasto na zmianę i włóż je do lodówki.

Może cię zainteresować: Trzęsienie ziemi – puszyste i miękkie jak obłok ciasto na Nowy Rok
