FoodPedia.plPrzepisyCiasto Koala jest lepsze niż miodownik. To będzie twój nowy, popisowy wypiek

Ciasto Koala jest lepsze niż miodownik. To będzie twój nowy, popisowy wypiek

ciasto Koala
fot. screen Youtube / Einfache Rezepte

Świat kulinarnych perełek nie zna granic. Codziennie odkrywamy nowe ciasta lub tradycyjne wypieki w nowej aranżacji. Miodownik to jedno z naszych słodkich dóbr narodowych, które najczęściej towarzyszy nam w okolicy grudniowych świąt. Jednak można ten deser zaserwować nawet bez okazji. Przepis, który dziś prezentujemy to lepsza alternatywa dla Miodownika. Zanurz się w cudownym smaku miodowego ciasta „Koala”.

Koala smakuje tak dobrze, jak wygląda

Ciasto Koala jest wyśmienite, pachnące i wilgotne. Pokochasz go za obłędny schowany między blatami ciasta miodowego krem śmietankowy i chrupiącą kruszonkę.

Nikt nie pożałuje nawet chwili spędzonej w kuchni nad przyrządzeniem wypieku, bo jest stukrotnie lepszy od gotowców z cukierni czy sklepów spożywczych.

Przepis na ciasto Koala

Składniki:
Ciasto
● 350 g mąki tortowej,
● 200 g masła,
● 200 g płynnego miodu,
● 100 g drobnego cukru,
● 3 jajka,
● 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
● 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
● pół łyżeczki soli.

Poncz:
● 8 łyżek wody,
● 8 łyżek miodu pitnego.

Krem:
● 50 g cukru pudru,
● 200 g słodkiej śmietanki 30%,
● 500 g kwaśnej śmietany (18%),
● 6 g żelatyny,
● pół cytryny.

Kruszonka:
● 100 g cukru,
● 150 g mąki pszennej,
● 100 g chłodnego masła (pokrojonego w kosteczkę).

Wykonanie:
Miód, cukier i masło podgrzewamy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszamy. Gdy powstanie jednorodny płyn, studzimy go.

Mieszamy w misce mąkę, sól i obie substancje spulchniające, a następnie wlewamy porcjami płyn miodowo-maślany, mieszamy dokładnie.

Przekładamy jajka i wyrabiamy na zwarte i aksamitne ciasto. Dzielimy je na trzy porcje i wszystkie pieczemy w osobnych tortownicach (ok. 24 cm) lub etapami – gdy jeden blat się upiecze, wstawiamy kolejny itd.

Formę wcześniej wykładamy pergaminem. Każdy placek pieczemy w 180 stopniach przez 20 min.

Łączymy 3 produkty na kruszonkę (robimy grudki, nie zagniatamy ciasta). Następnie kruszonkę rozsypujemy na wyłożonej pergaminem blaszce piekarnikowej, pieczemy w 180 stopniach przez ok. 20 minut – do zezłocenia.

Żelatynę zalewamy odrobiną w ciepłej wody. Śmietanę 18% mieszamy z sokiem i skórką z 1/2 cytryny. Ubijamy zimną śmietankę 30% z cukrem pudrem, potem wlewamy ciekłą żelatynę, mieszamy. Obydwa kremy mieszamy ze sobą przy pomocy szpatułki.

Każdy z placków ponczujemy rozcieńczonym miodem, a potem smarujemy kremem i umieszczamy piętrowo (placek-krem, placek-krem, placek-krem). Resztą kremu smarujemy boki deseru. Posypujemy go kruszonką i schładzamy przez dobę.

Czytaj też: Ciasto kruche będzie najlepsze pod słońcem. Zrób je według reguły 1:3

Zobacz również