
Efektowne ciasto warstwowe o ciekawej nazwie Krokodyle Oczy zrobi wrażenie na każdej ciotce, babci, sąsiadce, a nawet teściowej. By stworzyć ten rarytas, nie trzeba być mistrzem cukiernictwa. Przepisy utalentowanej blogerki kulinarnej Heni Foks są raczej proste i ten się do takich zalicza. Krokodyle oczy to emocjonujący i pyszny wypiek na co dzień i od święta.
Kiedy za oknem chłód i szarówka, mamy więcej czasu na przyrządzanie posiłków i nie gaszą naszego zapału nawet receptury o dużym stopniu trudności. Domowe wypieki koją duszę w jesienne dni, a ten zaprezentowany przez Henię, to prawdziwy pocieszacz nastroju. Pełen obłędnych warstw skradnie serce każdego łasucha.
Może cię zainteresować: Domowe gofry. Zrób je jak Strzelczyk, a rodzina padnie z wrażenia
Przepis Heni Foks na ciasto Krokodyle Oczy
Lista składników:
▪ pół szklanki cukru
▪ 3 szklanki mąki pszennej
▪ 2 łyżeczki proszku do pieczenia
▪ 3 żółtka
▪ 250 g masła
▪ 2 łyżki kwaśnej śmietany
▪ 1 łyżka kakao
▪ 5 łyżek marmolady
Biszkopt
▪ 1 łyżka mąki ziemniaczanej
▪ 4 łyżki mąki pszennej
▪ pół łyżeczki proszku do pieczenia
▪ 3 duże jajka
▪ 4 łyżki cukru
Krem
▪ 250 g masła
▪ 1,5 szklanki mleka
▪ 3/4 szklanki cukru
▪ 1 torebka budyniu waniliowego
▪ starta czekolada
Sposób przygotowania:
Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól. Dodaj rozpuszczone masło i żółtka, wyrabiaj ciasto. Podziel je na pół, do jednej dodaj kakao i śmietanę, połącz na gładkie ciasto. Kakaowe ciasto podziel na pięć części, każdą rozwałkuj, potem smaruj konfiturą i zwijaj w podłużny rulon. Formę o wymiarach 17 cm x 27 cm wyściel pergaminem. Wylep jej dno jasnym ciastem, a na nim umieść kakaowe ślimaki, zakrywając cały spód. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 170℃ i piecz przez 50 minut.
Biszkopt: jajka z cukrem ucieraj robotem na pulchną masę. Wsyp przesiane mąki i proszek, wymieszaj i przelej do blachy (27 cm x 17 cm) z pergaminem; piecz w 170℃ przez 20 minut.
Krem: odlej szklankę mleka i zagotuj. Wreszcie nabiału rozpuść budyń, potem wlej na wrzące mleko, gotuj przez ok. 2 minuty, często mieszając, aż otrzymasz gęsty krem. Ostudź go. Miękkie masło miksuj z cukrem, aby zbielało, następnie przekładaj porcjami budyń i za każdym razem miksuj na pulchną masę.
Na kakaowych rulonach w formie rozprowadź krem (trochę zostaw na wierzch), przykryj go biszkoptem, lekko dociśnij i nasmaruj resztą kremu. Oprósz kawałkami czekolady. Smacznego.
Polecamy: Ciastem z płatkami Corn Flakes wszyscy będą się zajadać. Prawdziwy hit!
