
Poznaj przepis na spektakularne ciasto Łabędzi Puch, które wygląda królewsko i smakuje wybitnie. Wszystkie warstwy świetnie ze sobą współgrają, a z każdym kęsem wypiek jest coraz smaczniejszy. Przed Tobą przepis, który zaskoczy cię prostotą wykonania i czarującym smakiem.
Latem w naszym menu rządzą głównie ciasta z sezonowymi owocami. Pora na małą odmianę. W Łabędzim Puchu na pierwszy plan wysuwa się dżem porzeczkowy i kokos.
Deser można ewidentnie zaliczyć do letnich comfort food. Ma lekką i puszystą konsystencję i idealne zbalansowany smak. Istnieje kontrast między słodkim biszkoptem i kremem kokosowym a kwaskowatą konfiturą porzeczkową. Dzięki temu ciężko zatrzymać się na jednym kawałku.
Jak zrobić ciasto Łabędzi Puch?
Składniki:
Biszkopt
1 szklanka mąki tortowej
1 szklanka cukru
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
6 jajek
Krem
200 g masła
pół szklanki cukru
750 ml mleka
100 g wiórków kokosowych
2 kajzerki
Posypka kokosowa
100 g wiórków kokosowych
4 łyżki cukru
1 łyżka masła
Poncz
2 łyżki cukru pudru
pół szklanki gorącej wody
2 łyżki soku z cytryny
Dodatkowo
słoik dżemu porzeczkowego
Wykonanie:
Biszkopt
W naczyniu ubijać białka na sztywno, dodawać stopniowo cukier i żółtka, bez przerwy łączyć robotem. Dodać mąkę z proszkiem, wymieszać na jednolite ciasto i przelać je do formy (24 cm x 24 cm) wysłanej pergaminem. Piec w 170℃ przez 35 minut, ostudzić.
Zalać 2 kajzerki mlekiem w ilości 500 ml i rozgnieść widelcem, potem wrzucić kokos. Resztę mleka zagotować z cukrem i przełożyć namoczoną kajzerkę – gotować powoli przez 5 minut, ostudzić. Miękkie masło ucierać, przekładać chłodny krem, ale małymi porcjami.
Wszystkie składniki na poncz pomieszać ze sobą.
Ciast biszkoptowe przeciąć na 2 blaty i spód nasączyć. Nasmarować go dżemem, tworząc cienką warstwę. Na dżemie rozprowadzić 1/2 masy kokosowej i położyć drugi biszkopt. Nasączyć go i przykryć resztą kremu.
Posypka
Kokos połączyć z płynnym masłem i sypkim cukrem. Nanieść na wierzch deseru i umieścić w go chłodziarce na minimum kilka godzin. Smacznego.
Polecamy: Pasuje do jajecznicy bardziej od cebuli. Przepis wygrywa wszystkie nagrody