FoodPedia.plPrzepisyCiasto Lambada rządzi na imprezach. Kolejka chętnych ustawia się po dokładkę

Ciasto Lambada rządzi na imprezach. Kolejka chętnych ustawia się po dokładkę

ciasto Lambada
fot. screen Youtube / Annie Ka

Miłośnikom łakoci trudno wybrać ulubiony wypiek. Na świecie istnieje gigantyczna ilość różnego rodzaju ciast i spróbowanie ich wszystkich zajęłoby wieki. Jeśli teraz masz swojego słodkiego faworyta, to prawdopodobnie po skosztowaniu tego ciasta, zmienisz o nim zdanie. W zestawieniu twoich ulubionych deserów numerem 1 będzie Lambada. Trójwarstwowa pyszność już po pierwszym kęsie skradnie twoje serce. Przepis na nią koniecznie sprawdź!

O cieście Lambada nie wszyscy jeszcze słyszeli. Szkoda, bo ono naprawdę zasługuje na oklaski. Łączy w sobie idealne połączenia smakowe – lekki biszkopt, delikatną masę pomarańczową i bitą śmietanę, która rozpływa się w ustach. Te trzy warstwy wyglądają bardzo zachęcająco. Ciasto Lambada będzie hitem letnich spotkań.

Przepis na ciasto LAMBADA

Lista składników:
Biszkopt:
3/4 szklanki mąki pszennej
5 jaj
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
pół szklanki cukru pudru

Budyń:
2 budynie waniliowe lub śmietankowe (po 40 g każdy)
750 ml soku pomarańczowego

Krem śmietanowy:
pół litra śmietanki kremówki 36 proc.
2 śmietan-fixy
3/4 szklanki cukru pudru

Przygotowanie:
Biszkopt: białka z 5 jaj ubijamy, zaraz potem partiami wsypujemy cukier puder i łączymy robotem na sztywno. Bez przerwy ubijając, przekładamy żółtka, jedno po drugim. Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy szpatułką. Masę przelewy do formy (24 cm x 24 cm) wyścielonej pergaminem i pieczemy w 175℃ przez ok. 15 minut (do suchego patyczka). Biszkopt studzimy i dzielimy na 2 blaty.

Budyń: z całej porcji soku pomarańczowego odlewamy pół szklanki i roztapiamy w nim proszki budyniowe. Pozostały sok zagotowujemy, bez przerwy mieszając, dodajemy do niego rozpuszczone budynie – gotujemy na małym gazie do zgęstnienia. Mieszamy i gładki krem rozprowadzamy na biszkopcie, wygładzamy. Umieszczamy drugą część placka, trochę dociskamy, studzimy.

Zimną kremówkę miksujemy krótko, dodajemy cukier puder z fixami, dalej łączymy na gęstą masę. Smarujemy nią wierzch deseru. Wkładamy go do chłodziarki na co najmniej kilka godzin. Wierzch ozdabiamy startą czekoladą i kroimy wypiek. Smacznego.

Czytaj też: Najlepsze ciasto z wiśniami – przepis. Każdy kęs to niebo na ziemi!

Zobacz również