
Lion to batonik, bijący rekordy popularności na całym świecie. Jego miłośnicy mają powody do radości – teraz mogą uszykować go w blaszce. Herbatniki, kajmak, fistaszki, ryż preparowany i krem śmietankowy to komplet, który zasługuje na wielkie brawa.
Liona nie trzeba nikomu przedstawiać. Tego batonika pokochały miliony ludzi na całej Ziemi. Od dawna w internecie krąży przepis na ten deser w jeszcze smakowitszej odsłonie. Przepis na ciasto bez pieczenia Lion będzie twoim ulubionym, po który będziesz sięgać, gdy najdzie cię ochota na coś szybkiego, prostego i bajecznie pysznego.
Łatwość przygotowania i obłędny smak – tym wyróżnia się ciasto Lion. Z formy znika migiem, więc lepiej śpieszyć się z jedzeniem. Polecamy także przepis na ciasto bez pieczenia Knoppers.
Przepis na ciasto bez pieczenia Lion
Lista składników:
500 g masy kajmakowej
100 g ryżu preparowanego
150 g orzeszków ziemnych smażonych i solonych
250 g herbatników
Masa serowa
500 g mascarpone
350 g śmietany 30%
2 torebki śmietan – fixu
3 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
Kajmak przelej do naczynia, wrzuć dmuchany ryż i 1/2 porcji posiekanych fistaszków, wymieszaj. Dno blachy (22 cm x 28 cm) wyściel pergaminem i wyłóż herbatnikami. Posmaruj je masą kajmakowo-orzechowo-ryżową, lekko dociśnij łyżką i przykryj ciasteczkami.
Masa serowa
Zimną śmietankę miksuj na półsztywno, dodawaj cukier i fixy, ubijaj dalej na sztywną masę. Etapami przekładaj do niej mascarpone i mieszaj. Uzyskanym kremem posmaruj herbatniki. Deser posyp orzechami i włóż do chłodziarki na całą noc.
Polecamy:
