Ciasto marchewkowe z musem jabłkowym. Wilgotne i pyszne

ciasto marchewkowe
YouTube screen | Kawa z mlekiem

Ciasto marchewkowe to pyszne i zdrowe ciasto, które z pewnością zadowoli każdego łasucha. Poznaj przepis. 

Przepis składa się z kilku prostych składników. Wystarczy połączyć suche z mokrym i wymieszać, a następnie upiec. Dodatek pysznego musu jabłkowego nadaje niezwykłej wilgotności i jest mięciutkie jak chmurka.

Ciasto marchewkowe z musem jabłkowym. Najlepszy przepis

ciasto marchewkowe
YouTube screen | Kawa z mlekiem

Składniki:
(tortownica 24 cm)

› 340 g mąki pszennej (typ od 450 do 550)
› 200 g cukru
› 200 ml oleju
› 320 g startej marchewki
› 4 duże jajka
› 1 łyżeczka przyprawy korzennej
› 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
› 1 łyżeczka sody
› 3 łyżeczki cynamonu
› 1 jabłko
› szczypta soli

Przygotowanie: 

Do miski wsyp mąkę, dodaj przyprawę korzenną, cynamon, sodę i proszek do pieczenia, a potem wymieszaj.

Jajka wbij do miseczki i wsyp cukier, a następnie miksuj na najwyższych obrotach przez co najmniej 10 minut do uzyskania puszystej masy. Dodaj olej i krótko zmiksuj.

Startą na najdrobniejszych oczkach marchewkę i jabłko starte na mus dodaj do masy jajecznej, a potem ponownie krótko zmiksuj. Na koniec wsyp mąkę i wymieszaj, następnie przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 180 stopniach przez około godzinę – do suchego patyczka.

Po wystygnięciu polej ciasto polewą z białej czekolady, następnie posyp podprażonymi wiórkami kokosowymi. Smacznego!

Podziel się: