FoodPedia.plPrzepisyCiasto maślankowe z owocami to letni przysmak. Wyjdzie ci perfekcyjnie

Ciasto maślankowe z owocami to letni przysmak. Wyjdzie ci perfekcyjnie

ciasto na maślance z owocami
fot. screen Youtube / Selmas recipes

Ciasto maślankowe z owocami zrobisz bez zagniatania i długiego czekania, a efekt wprawi w zachwyt miłośników domowych wypieków. Możesz w nim ukryć owoce, jakie masz w zanadrzu: śliwki, maliny, borówki, morele czy jeżyny. Domowe ciasto na maślance wypełnia dom cudownym aromatem, wygląda smakowicie, a każdy kęs uszczęśliwia. Przepis zasługuje na kulinarnego Nobla.

Przepis na ten rarytas nie jest trudny i składa się z 3 etapów: przygotowania ciasta maślankowego, owoców i kruszonki. Składniki na ciasto miesza się ze sobą na gładką masę, owoce należy pozbawić pestek, ewentualnie obrać czy pokroić na mniejsze kawałki, a kruszonkę koniecznie schłodzić przed pieczeniem. Warto pamiętać, że wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Ciasto na maślance z owocami – przepis

Składniki:
» 400 g mąki tortowej
» 200 ml maślanki o temp. pokojowej
» 3 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
» 120 ml oleju np. rzepakowego
» 2 łyżeczki proszku do pieczenia
» 2 łyżeczki cukru waniliowego
» 1 szklanka cukru

Kruszonka
» 100 g zimnego masła
» 100 g cukru
» 120 g mąki tortowej
» szczypta cynamonu (można nie dodawać)

Dodatkowo
» ok. 500 g owoców sezonowych
» cukier puder do posypania

Wykonanie:
Kruszonka
Mąkę, cukier i cynamon umieść w naczyniu, wrzuć posiekane masło i energicznie rozdrabniaj składniki palcami, tworząc grudki. Wstaw kruszonkę do chłodziarki.

Ciasto
Mąkę z proszkiem przesiej do miski. W drugiej misce ubijaj jajka z cukrami, aż otrzymasz jasną i pulchną masę. Pomału dodawaj olej, bez przerwy ucieraj robotem na średniej mocy. Etapami dokładaj maślankę i mąkę, mieszaj łopatką na spójną masę, ale nie za długo. Ciasto przelej do blachy (25×35 cm) wyścielonej papierem do pieczenia.

Umieszczaj na wierzchu wybrane owoce i przykryj je kruszonką. Placek wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 stopni i piecz przez ok. 45-50 minut. Posyp cukrem pudrem i podawaj, smacznego.

Zobacz też: Podaję kalafiora wyłącznie w ten sposób. Prościej i pyszniej się nie da

Zobacz również