
Milky Way to niekwestionowany hit wśród domowych wypieków. Można go śmiało okrzyknąć deserem marzeń, bo robi dużą konkurencję swoim odpowiednikom z cukierni czy sklepów spożywczych. Idealnie dopełnieni niedzielne spotkania z rodziną, letnie przyjęcia pod chmurką czy długie wakacyjne wieczory spędzane z bliskimi. Milky way jest zdrowszy i nawet smaczniejszy niż znany wszystkim batonik to tej samej nazwie.
Ciasto milky way skradło serca wielu ludzi na całym świecie dzięki łatwości przygotowania i wyśmienitemu smakowi. Słodki mleczny krem i biszkopt kakaowy to luksus, na jaki możesz sobie pozwolić. Spróbuj tej słodkiej mieszanki koniecznie.
Ciasto Milky Way – prosty przepis na wystrzałowy deser
Składniki:
Biszkopt czekoladowy
3/4 szklanki cukru
5 jaj
2,5 łyżki ciemnego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki
Masa mleczna
250 g masła w temp. pokojowej
2 szklanki mleka w proszku
2 paczki cukru wanilinowego
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mleka
Polewa czekoladowa
6 łyżek mleka
150 g mlecznej czekolady
Wykonanie:
Zaczynamy od oddzielenia białek od żółtek, te pierwsze ubijamy mikserem na sztywno, a tuż przed końcem miksowania utrwalamy masę cukrem. Do piany przekładamy żółtka, lekko mieszamy, potem wsypujemy przesianą mąkę z kakao i proszkiem. Przelewamy ciasto do blachy wysłanej pergaminem, pieczemy w 175℃ przez ok. pół godziny.
Mleko zagotowujemy z obydwoma cukrami, studzimy. Miękkie masło ucieramy, aż powstanie puszysta masa, wlewamy do niej chłodne mleko i mleko sproszkowane. Miksujemy.
Ciasto biszkoptowe dzielimy na 2 blaty. Jeden z nich smarujemy mleczną masą i kładziemy drugi blat.
W małym garnuszku czekoladę roztapiamy z dodatkiem 6 łyżek mleka. Oblewamy deser z wierzchu, a potem chowamy go do lodówki, aby stężał. Smacznego!
Czytaj też: Sernik Cappuccino bez pieczenia. Najlepszy, jaki w życiu jadłam